A A A A A
Bible Book List

Второ Петрово 1 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

От Симон Петър, слуга и апостол на Исус Христос, до всички вас, които благодарение на праведността на нашия Бог и Спасител Исус Христос получихте вяра толкова ценна, колкото и нашата:

Благодат и мир да изобилстват над вас чрез пълното ви познаване на Бога и на Исус, нашия Господ.

Бог ни е дал всичко, от което се нуждаем

Божествената сила ни даде всичко, което ни е нужно, за да живеем и служим предано на Бога, защото напълно познаваме Онзи, който ни призова чрез славата и могъщите си дела. Чрез тях той ни даде онези велики и безценни дарове, които бе обещал и чрез които можете да участвате в божествената природа и да избягате от покварата в този свят, идваща от човешките страсти.

Именно заради това, направете всичко възможно да прибавите към вярата си добродетелност, към добродетелността си – знание, към знанието – въздържание, към въздържанието – търпение, към търпението – благочестие, към благочестието – братска обич и към братската обич – любов. Ако тези качества ги има във вас и се увеличават, това ще ви помогне да станете дейни и произвеждате плод, идващ от пълното ви познаване на нашия Господ Исус Христос. А който не притежава тези качества, е късоглед до слепота и е забравил, че е бил очистен от предишните си грехове.

10 Затова, братя и сестри, още по-настойчиво се стремете да докажете, че сте призовани и избрани, защото, ако вършите тези неща, никога няма да се препънете и паднете. 11 По този начин ще ви бъде оказано щедро посрещане във вечното царство на нашия Господ и Спасител Исус Христос.

12 Ето защо постоянно ще ви припомням всичко това, независимо че вече го знаете и сте здраво утвърдени в истината, която имате. 13 Смятам за съвсем правилно, докато съм жив тук, на земята, да ви подтиквам с напомняне, 14 защото зная, че скоро животът ми на този свят ще свърши, както ясно ми бе показано от нашия Господ Исус Христос. [a] 15 Ще направя всичко възможно, така че и след смъртта ми винаги да помните тези неща.

Очевидци на Христовата слава

16 Когато ви говорехме за могъщото идване на нашия Господ Исус Христос, не се осланяхме на хитро скроени измислици, а на това, че бяхме очевидци на неговото величие. 17 Исус получи чест и слава от Бог Отец, когато от великия и славен Бог до него стигна глас, който каза: „Това е моят възлюбен Син. Той е избраникът ми.“ 18 И ние чухме този глас, който дойде от небето, когато бяхме с Исус на святата планина. [b]

19 Имаме и думите на пророците, които са потвърдени чрез всички тези неща. Добре е, че не ги пренебрегвате, защото те са като свещ, горяща в тъмна стая, докато проблесне светлината на деня и Зорницата озари умовете ви. 20 Най-важно е да разберете, че никое пророчество в Писанието не изразява тълкуването на пророка, който го е написал. 21 Защото по волята на човека никога не се е раждало пророчество, а водени от Святия Дух, хората са изричали послания от Бога.

Footnotes:

  1. Второ Петрово 1:14 зная … Христос Вж. Йоан 21:18-19.
  2. Второ Петрово 1:18 Исус получи … планина Вж. Мат. 17:1-8; Марк 9:2-8; Лука 9:28-36.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes