Add parallel Print Page Options

Постављање Шатора од састанка

40 Тада је Господ рекао Мојсију: „Првога дана првог месеца подигни Пребивалиште, Шатор од састанка. Постави тамо Ковчег сведочанства и заклони га завесом. Онда донеси сто и постави на њега оно што треба поставити; донеси и свећњак и у њега стави свеће. Постави златни кадиони жртвеник испред Ковчега сведочанства и постави застор на улаз у Пребивалиште.

Испред улаза у Пребивалиште, Шатор од састанка, постави жртвеник за жртве свеспалнице. Умиваоник стави између Шатора од састанка и жртвеника и налиј у њега воду. Двориште постави около, а на дворишну капију постави застор.

Потом узми уље за помазање и помажи Пребивалиште и све што је у њему и посвети га и сав његов прибор, па ће бити свет. 10 Помажи и жртвеник за жртве свеспалнице и сав његов прибор и посвети га. Тако ће жртвеник постати пресвет. 11 Помажи и умиваоник и његово постоље и посвети га.

12 Затим доведи Арона и његове синове на улаз у Шатор од састанка, па их окупај водом. 13 Арона обуци у посвећену одежду, па га помажи и посвети да ми служи као свештеник. 14 Затим доведи његове синове, па их обуци у кошуље. 15 Помажи их, као што су помазао њиховог оца, да ми служе као свештеници. Њихово помазање ће их увести у свештеничку службу у сва поколења.“ 16 Мојсије учини све како му је Господ заповедио.

17 Пребивалиште је било подигнуто првог дана првог месеца друге године. 18 Мојсије је подигао Пребивалиште. Поставио је подножја, а на њих даске, затим је поставио пречаге и усправио стубове. 19 Онда је распростро Шатор над Пребивалиштем и на њега од горе ставио покривач Шатора, баш како је Господ заповедио Мојсију.

20 Потом је узео Сведочанство и ставио га у Ковчег, ставио дршке на Ковчег и одозго поклопио Ковчег. 21 Ковчег је донео у Пребивалиште, па је обесио преградну завесу да закрива Ковчег сведочанства, као што је Господ заповедио Мојсију.

22 Сто је поставио у Шатор од састанка на северној страни Пребивалишта, изван завесе. 23 На њега је поређао хлебове пред Господом, како је Господ заповедио Мојсију.

24 Свећњак је поставио у Шатор од састанка насупрот столу, на јужној страни Пребивалишта. 25 Потом је упалио свеће пред Господом, како је Господ заповедио Мојсију.

26 Испред завесе у Шатору од састанка поставио је златни жртвеник. 27 На њему је упалио миомирисни ка̂д, како је Господ заповедио Мојсију.

28 На улаз у Пребивалиште је поставио застор. 29 Жртвеник за жртве свеспалнице је поставио код улаза Пребивалишта Шатора од састанка и на њему принео жртву свеспалницу и жртву од жита, како је Господ заповедио Мојсију.

30 Умиваоник је поставио између Шатора од састанка и жртвеника, и у њега налио воде за прање. 31 Из њега су Мојсије, Арон и његови синови прали руке и ноге. 32 Прали су се кад су улазили у Шатор од састанка и кад су приступали жртвенику, како је Господ заповедио Мојсију.

33 Мојсије је затим подигао двориште око Пребивалишта и жртвеника и поставио застор на дворишну капију. Тако је Мојсије завршио посао.

Слава Господња испуњава Пребивалиште

34 Тада је облак прекрио Шатор од састанка и слава Господња је испунила Пребивалиште. 35 Мојсије није могао да уђе у Шатор од састанка, јер је на њему почивао облак, а слава Господња испуњавала Пребивалиште.

36 Током целог њиховог путовања, кад год би се облак подизао са Пребивалишта, Израиљци би кретали на пут. 37 Али, ако се облак не би дигао, ни они не би кретали на пут, све до дана када би се подизао. 38 Јер, у току целог њиховог путовања, облак Господњи је био над Пребивалиштем дању, док је ноћу у облаку био огањ, пред очима целог дома Израиљевог.