Add parallel Print Page Options

Жртвеник за жртве свеспалнице

38 Затим је направио жртвеник за жртве свеспалнице од багремовог дрвета, пет лаката дуг, пет лаката широк – четвртастог облика – и три лакта висок[a]. На његова четири угла направио му је рогове, тако да су рогови били из једног комада са жртвеником, и обложио га бронзом. Направио је и прибор за жртвеник: лонце за уклањање пепела, лопатице, котлиће и машице. Све посуде је начинио од бронзе. За жртвеник је направио решетку од бронзе, у облику мреже. На мрежи је начинио четири бронзана обруча за њена четири угла. Излио је четири колута за четири краја бронзане решетке за ослонац дршкама. Онда је направио дршке за жртвеник од багремовог дрвета и обложио их бронзом. Дршке је провукао кроз колутове с обе стране жртвеника, ради ношења. Направио га је од дасака, и био је шупаљ.

Умиваоник

Затим је направио бронзани умиваоник са бронзаним постољем од огледала жена које су служиле код улаза у Шатор од састанка.

Двориште Пребивалишта

Затим је направио двориште за Пребивалиште. Завесе за двориште на јужној страни биле су од финог лана, дужине стотину лаката[b]. 10 Биле су окачене о двадесет стубова са двадесет бронзаних подножја. Куке и шипке за стубове били су од сребра. 11 Дужина завесе на северној страни је такође била стотину лаката[c] са својих двадесет стубова и са двадесет бронзаних подножја. Куке и шипке за стубове су биле од сребра.

12 На западној страни, било је педесет лаката[d] завесе са десет стубова и десет подножја. Куке и шипке за стубове су биле од сребра. 13 На предњој, источној страни, биле су завесе од педесет лаката.[e] 14 Завесе с једне стране улаза биле су петнаест лаката[f] дуге, са своја три стуба и њихова три подножја. 15 Завесе за другу страну улаза биле су такође петнаест лаката[g] дуге, са своја три стуба и њихова три подножја. 16 Све завесе унаоколо су биле од финог лана. 17 Подножја за стубове су била од бронзе, а куке на стубовима и њихове шипке од сребра. И врхови стубова су били обложени сребром док су сви дворишни стубови имали сребрне врхове.

18 Застор на дворишним вратима био је везом извезен од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине и финог лана. Био је двадесет лаката дуг и пет лаката висок[h], као и дворишне завесе. 19 Њихових стубова било је четири. Њихова подножја су била од бронзе, а његове куке од сребра. Врхови стубова су били обложени сребром, а њихове шипке су биле од сребра. 20 Сви кочићи за Пребивалиште и око дворишта су били од бронзе.

Списак утрошених ствари

21 Ово је попис ствари које су утрошене за Пребивалиште – Пребивалиште сведочанства, који је на Мојсијеву заповест извршен трудом Левита под надзором Итамара, сина свештеника Арона. 22 Веселеило, син Уријин, син Оров, из племена Јудиног, направио је све што је Господ заповедио Мојсију. 23 С њим је био Елијав, син Ахисамаков, из племена Дановог, резбар, ткач и везилац за љубичасту, скерлетну и тамно црвену тканину и фини лан. 24 Свег злата које је употребљено за радове на изградњи Светиње – приложеног злата – двадесет девет таланата седам стотина тридесет шекела[i], према храмском шекелу.[j]

25 А сребра које је прикупљено током пописивања заједнице било је стотину таланата и хиљаду и седам стотина седамдесет пет шекела,[k] према храмском шекелу – 26 једна бека по глави, то јест, пола шекела према храмској мери, од свакога који је био пописан, од двадесет година па навише; укупно шест стотина три хиљаде пет стотина педесет. 27 Стотину таланата сребра је било утрошено за изливање подножја за Светињу и подножја за завесе; сто подножја од стотину таланата сребра – један талант[l] за свако подножје. 28 Од хиљаду седам стотина седамдесет пет шекела је направио куке за стубове, обложио им врхове и направио шипке за њих.

29 Приложене бронзе било је седамдесет таланата и две хиљаде четири стотине шекела[m]. 30 Направио је и подножја за улаз у Шатор од састанка, бронзани жртвеник с његовом бронзаном решетком и сав прибор за жртвеник; 31 затим, подножја око дворишта, подножја за дворишну капију, све кочиће за Пребивалиште, и све кочиће око дворишта.

Footnotes

 1. 38,1 Око 2,5 m дуг и широк, и око 1,5 m висок.
 2. 38,9 Око 50 m.
 3. 38,11 Око 50 m.
 4. 38,12 Око 25 m.
 5. 38,13 Око 25 m.
 6. 38,14 Око 7,5 m.
 7. 38,15 Око 7,5 m.
 8. 38,18 Око 10 m дуг и 2,5 m висок.
 9. 38,24 Више од 1 t.
 10. 38,24 Око 998 kg.
 11. 38,25 Око 3,4 t.
 12. 38,27 Око 34 kg.
 13. 38,29 Око 2,4 t.