Add parallel Print Page Options

Ковчег савеза

37 Веселеило је направио Ковчег од багремовог дрвета; два и по лакта дуг, лакат и по широк и лакат и по висок[a]. Обложио га је чистим златом изнутра и споља, и направио му златан венац унаоколо. Затим је излио за њега четири колута од злата за све његове четири стране; два колута на једној страни и два колута на другој страни. Направио је и дршке од багремовог дрвета и обложио их златом. Дршке је провукао кроз колутове с обе стране Ковчега за ношење Ковчега.

Онда је направио поклопац за Ковчег од чистог злата; два и по лакта дужине и лакат и по ширине. Направио је два херувима од кованог злата, и приковао их на оба краја поклопца; једног херувима на један крај, а другог херувима на други крај поклопца. Херувиме је направио тако да са поклопцем чине једну целину. Херувими су имали подигнута крила према горе, тако да заклањају поклопац. Били су лицем окренути један према другоме, тако да су им лица била окренута према поклопцу.

Столови за посвећене хлебове

10 Затим је направио сто од багремовог дрвета; два лакта дуг, један лакат широк и један и по лакат висок[b]. 11 Обложио га је чистим златом, и обрубио га златним појасом. 12 Направио му је и длан[c] широки оквир око њега, и обрубио га златним појасом. 13 За сто је излио четири златна колута и поставио их на његова четири ножна угла. 14 Колутови су били под оквиром да држе дршке за ношење стола. 15 Дршке за ношење стола је направио од багремовог дрвета и обложио их златом. 16 Онда је од чистог злата направио прибор за сто: тањире, чаше, зделе, врчеве и пехаре за изливање приноса.

Свећњак

17 Свећњак је направио од чистог злата. Његово постоље, сталак, чашице, пупољци и латице били су исковани из једног комада. 18 Гранао се у шест кракова: три крака с једне стране сталка и три крака с друге стране сталка. 19 На једном краку биле су три чашице у облику бадемовог цвета, свака с пупољцима и латицама. На другом краку су такође биле три чашице у облику бадемовог цвета, свака с пупољцима и латицама. Тако је било са свих шест кракова који избијају из свећњака. 20 На свећњаку је било четири чашице у облику бадемовог цвета, свака с пупољцима и латицама. 21 Један пупољак је био испод прва два крака, други пупољак испод друга два крака, и трећи пупољак испод последња два крака. Тако је било на свих шест кракова који избијају из свећњака. 22 Пупољци и кракови чинили су једну целину са свећњаком; све је било исковано од једног комада чистог злата.

23 Направио је, затим, седам светиљки са машицама и пепељарама од чистог злата. 24 Свећњак са свим његовим прибором је направио од једног таланта[d] чистог злата.

Кадиони жртвеник

25 Затим је направио кадиони жртвеник од багремовог дрвета, један лакат дуг, један лакат широк – четвороугластог облика – и два лакта висок[e]. Рогови су му били направљени из једног дела с њим. 26 Обложио га је чистим златом: његову горњу страну, његове стране унаоколо и његове рогове, и обрубио га златним оквиром. 27 На њему је направио по два златна колута испод оквира на обе бочне стране, за дршке кад се на њима носи. 28 Дршке је направио од багремовог дрвета и обложио их златом.

29 Онда је направио свето уље за помазање и чисти миомирисни ка̂д начињен апотекарском вештином.

Footnotes

  1. 37,1 Око 1,25 m дуг и 75 cm широк и висок. Толике су димензије и поклопца, наведене у шестом стиху.
  2. 37,10 Око 1 m дуг, око 50 cm широк и 75 cm висок.
  3. 37,12 Око 7,5 cm.
  4. 37,24 Око 34 kg.
  5. 37,25 Око 50 cm дуг и широк, и око 1 m висок.