Add parallel Print Page Options

36 Нека тако Веселеило, Елијав и сви које је Господ обдарио способношћу, умећем и разумом да знају како да ураде сав посао на Светињи, изврше све што је Господ заповедио.“

Мојсије позва Веселеила, Елијава и све способне људе које је Господ обдарио умећем; све које је потицало срце да се лате посла и ураде га. Они су тада примили сав добровољни прилог од Мојсија који су Израиљци донели за извођење радова око Светиње. Но, како су му они јутро за јутром још увек доносили прилоге, дођоше сви мајстори који су обављали радове на Светињи – сваки са посла на коме је радио – и рекоше Мојсију: „Народ доноси и више него што је потребно да се обави посао који је Господ заповедио да се уради.“

Тада је Мојсије издао наредбу која је била објављена у табору: „Нека више ниједан човек ни жена не прави више ништа као прилог за Светињу.“ Тако је народ престао да доноси. Било је свега довољно да се уради посао, чак је и преостало.

Тада су сви способни људи, који су били међу онима што су обављали посао, саградили Пребивалиште од десет завеса. Биле су начињене од финог лана, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, на којима су били вештином уметника извезени херувими. Све завесе су биле исте мере: двадесет осам лаката[a] у дужину и четири лакта у ширину. 10 Веселеило је спојио пет завеса једну с другом, а тако је и других пет завеса спојио једну с другом. 11 Затим је направио петље од љубичасте тканине при рубу последње завесе спојенога дела, а тако је направио при рубу последње завесе у другој половини спојеног дела. 12 Направио је педесет петљи на првој завеси и педесет петљи при рубу последње завесе другог спојеног дела. Петље су стајале једна наспрам друге. 13 Онда је направио педесет копчи од злата, па је њима спојио завесе једну с другом. Тако је Пребивалиште било једна целина.

14 Направио је и завесе од козје длаке за Шатор поврх Пребивалишта. Направио је једанаест завеса. 15 Дужина сваке завесе је била тридесет лаката, а ширина сваке завесе четири лакта[b]. Свих једанаест завеса су биле исте мере. 16 Првих пет завеса је спојио посебно, а осталих шест завеса посебно. 17 Направио је педесет петљи на рубу крајње завесе једног спојеног дела, и педесет петљи на рубу другог спојеног дела. 18 Затим је направио педесет бронзаних копчи да држе Шатор, тако да буде једна целина. 19 Направио је и покривач за Шатор од овнујских кожа обојених у црвено, а поврх њега покривач од финих кожа.

20 Онда је направио даске од багремовог дрвета за Пребивалиште, да стоје усправно у њему. 21 Свака даска је била десет лаката дугачка и један и по лакат широка[c]. 22 Свака даска је имала по два клина да држи даске једну уз другу. То је направио за све даске у Пребивалишту. 23 За јужну страну Пребивалишта направио је двадесет дасака, 24 и четрдесет сребрних подножја испод двадесет дасака – два подножја испод једне даске, за њена два клина, и два подножја испод друге даске, за њена два клина. 25 Тако је и на северној страни Пребивалишта направио двадесет дасака 26 са четрдесет сребрних подножја – два подножја испод једне даске, и по два подножја испод сваке наредне даске. 27 За западну страну Пребивалишта направио је шест дасака 28 и две даске за углове Пребивалишта на задњој страни. 29 Биле су удвојене од дна, па све до врха, где су биле спојене једним обручем. Тако је направио по две даске за оба угла. 30 Било је, дакле, осам дасака и шеснаест сребрних подножја; по два подножја за сваку даску.

31 Затим је направио пречаге од багремовог дрвета: пет пречага за даске на једној страни Пребивалишта, 32 пет пречага за даске на другој страни Пребивалишта, и пет пречага за задњу страну Пребивалишта, према западу. 33 Направио је средишњу пречагу, да се протеже средином дасака, с једног краја на други. 34 Даске је обложио златом, а њихове обруче које држе пречаге је направио од злата. Пречаге је обложио златом.

35 Направио је и завесу од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, и финог лана, а на њој извезао херувиме уметничком вештином. 36 За њу је направио четири стуба од багремовог дрвета и обложио их златом. Њихове куке су биле од злата, и за њих је излио четири подножја од сребра. 37 За улаз у Шатор направио је застор од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, и финог лана, везом извезеног, 38 и пет стубића са његовим кукама. Врхове стубова и њихове обруче је обложио златом, док су њихових пет подножја била од бронзе.

Footnotes

  1. 36,9 1 лакат око 50 cm.
  2. 36,15 Око 15 m дуге и 2 m широке.
  3. 36,21 Око 5 m дуга и 75 cm широка.