Add parallel Print Page Options

Прописи за суботу

35 Мојсије је окупио сву заједницу Израиљаца и рекао им: „Ово је Господ заповедио да се чини: Шест дана обављај све своје послове, а седми дан нека вам буде света субота потпуног одмора Господу. Ко год буде радио на тај дан, нека се усмрти. Не палите ватру по вашим местима на суботњи дан.“

Прилози за Пребивалиште

Мојсије рече целој заједници Израиљаца: „Ово је Господ заповедио: издвојте прилог за Господа. Свако у кога је широко срце нека да прилог за Господа: злато, сребро и бронзу; љубичасту, скерлетну и тамно црвену тканину, фини лан и кострет; овнујске коже обојене у црвено, фине коже и багремово дрво; уље за светло, зачине за уље помазања и миомирисни ка̂д; оникс и друго драго камење за укивање у оплећак и напрсник.

10 Ко год је вешт међу вама нека дође да направи што је Господ заповедио: 11 Пребивалиште – његов Шатор и покривач, копче, даске, обруче, стубове и подножја; 12 Ковчег са његовим дршкама, поклопац и преградну завесу; 13 сто са његовим дршкама и свим његовим прибором; принесене хлебове; 14 свећњак за светло и сав његов прибор, лампе и уље за осветљење; 15 кадиони жртвеник са својим дршкама, уље помазања и зачине за кађење; застор за улаз у Пребивалиште; 16 жртвеник за жртве свеспалнице са бронзаном оплатом, дршкама и свим његовим прибором; умиваоник са својим постољем; 17 завесе за двориште са стубовима и подножјима, и застор за дворишни улаз; 18 кочиће за Пребивалиште и кочиће за двориште са њиховом ужади; 19 извезене одежде за службу у Светињи – посвећене одежде за свештеника Арона и одежде за свештеничку службу његових синова.“

20 Након тога је цела заједница отишла од Мојсија. 21 Онда су дошли сви које је срце вукло, свако дарежљивог духа, па су донели прилог Господу за радове на Шатору од састанка, за његову службу и за посвећене одежде. 22 Дошли су и мушкарци и жене, сви дарежљивог срца, и донели брошеве, наушнице, прстење, наруквице, ланчиће и разне предмете од злата; свако од њих је донео злато као посветни дар за Господа. 23 И свако код кога се нашла љубичаста, скерлетна и тамно црвена тканина, фини лан, козја кожа, уштављене овнујске коже, коже обојене у црвено или фина кожа, то је донео. 24 Исто тако и сви који су хтели да принесу сребро или бронзу доносили су то као принос Господу. Сви који су имали багремова дрва доносили су га за израду сваковрсних предмета. 25 Све жене вичне предењу су донеле што су испреле својим рукама: љубичасту, скерлетну и тамно црвену тканину и фини лан. 26 Све жене које је срце потицало, преле су кострет. 27 Кнезови су доносили оникс и друго драго камење за уметање у оплећак и напрсник; 28 зачине и уље за светло, за помазање и за миомирисни ка̂д. 29 Сви Израиљци – сви људи и жене које је срце потицало да приложе што год за посао који је Господ преко Мојсија заповедио да се уради – доносили су добровољни прилог Господу.

Градитељи Шатора

30 Мојсије рече Израиљцима: „Видите! Господ је по имену позвао Веселеила, сина Уријиног, сина Оровог, из племена Јудиног. 31 Он га је испунио Духом Божијим, и дао му мудрост, проницљивост и знање за сваку врсту вештине, 32 да вешто смишља нацрте за израду предмета од злата, сребра и бронзе; 33 да реже и умеће камење; да резбари дрво, и да ради сваковрсни уметнички посао. 34 Њему и Елијаву, сину Ахисамаковом, из племена Дановог, дао је способност да поучавају друге. 35 Обдарио их је умећем за извођење свакојаких радова: за резбарење, прављење нацрта, везење љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине и финог лана, као и за плетење. Они су вични свим пословима и прављењу нацрта.