Add parallel Print Page Options

Посвећење Арона и његових синова за свештеничку службу

29 Овако ћеш поступити с њима да их посветиш за моје свештенство: узми једног јунца и два овна без мане; онда узми бесквасни хлеб, бесквасне колаче замешене с уљем, и бесквасне лепиње премазане уљем. Направи их од пшеничног брашна. Стави их у једну кошару и у њој их принеси с јунцем и два овна.

Онда доведи Арона и његове синове на улаз у Шатор од састанка и опери их водом. Затим узми одору и обуци Арона у кошуљу, огртач оплећка, оплећак и напрсник и опаши га извезеним појасом оплећка. Стави му турбан на главу и на њој причврсти посветни натпис. Затим узми уље за помазање и помажи га изливајући уље на његову главу. Онда доведи његове синове, обуци им кошуље, опаши их појасевима – како Арона тако и његове синове – и обавиј им турбане. Тако нека им припада свештенство према трајној уредби. Тако ћеш увести у службу Арона и његове синове.

Жртва за посвећење

10 Доведи онда јунца пред Шатор од састанка, а Арон и његови синови нека положе руке на његову главу. 11 Ти онда закољи јунца пред Господом код улаза у Шатор од састанка. 12 Узми нешто од крви јунца и прстом је намажи на рогове жртвеника, а остатак крви излиј подно жртвеника. 13 Затим скини све сало око изнутрица, јетрену мрежицу, и оба бубрега с лојем, па то спали на жртвенику. 14 Месо јунца, његову кожу и балегу спали изван табора. То је жртва за грех.

15 Након тога узми једног овна, а Арон и његови синови нека положе руке на његову главу. 16 Закољи овна и узми нешто од његове крви, па њоме запљусни жртвеник са свих страна. 17 Овна исеци на комаде, опери му изнутрице и ноге, па их стави на остале делове и главу. 18 Затим целог овна спали на жртвенику. То је жртва свеспалница Господу, угодни мирис, паљена жртва за Господа.

19 Онда узми другог овна. Арон и његови синови нека положе руке на његову главу, 20 а ти га закољи. Онда узми нешто крви и њоме намажи ресицу десног уха Ароновог, те ресицу десног уха његових синова, палац њихове десне руке, и палац њихове десне ноге. Остатком крви запљусни жртвеник са свих страна.

21 Затим узми нешто крви са жртвеника и уља за помазање, па њима пошкропи Арона и његову одежду, а тако и његове синове и њихове одежде. Тако ће бити посвећен он и његова одежда, као и његови синови и њихове одежде. 22 Потом узми сало од овна, сало с репа, сало око изнутрица, јетрену мрежицу, оба бубрега са салом око њих, и десну плећку – јер је ован жртва за посвећење – 23 затим један округли хлеб, један колач замешен с уљем, и једну лепињу из кошаре са бесквасним хлебом што је пред Господом. 24 Све то положи на руке Арона и његових синова, па принеси жртву дизаницу пред Господом. 25 Затим узми то из њихових руку, па спали на жртвенику поврх жртве свеспалнице, као угодни мирис пред Господом. То је паљена жртва Господу.

26 Узми затим груди овна који је принесен за Ароново посвећење и принеси их као жртву дизаницу пред Господом. Тај део нека припадне теби. 27 Посвети груди које су биле принесене као жртва дизаница и бут који је био принесен као жртвени дар од овна принесеног за посвећење Арона и његових синова. 28 Арон и његови синови нека примају тај део од Израиљаца, јер је то жртва дизаница. Израиљци ће давати тај део када буду приносили жртве мира које се подижу Господу. Ово је трајна уредба.

29 Аронове посвећене одежде нека припадну његовим синовима после њега; у њима нека буду помазани и уведени у службу. 30 Син који га наследи као свештеник, нека их седам дана носи, кад уђе у Шатор од састанка да врши богослужење у Светињи.

31 Затим узми овна посвећења и скувај његово месо на светом месту. 32 Арон и његови синови нека једу месо од тог овна са хлебом из кошаре, на улазу у Шатор од састанка. 33 Дакле, што је било принесено за њихово откупљење приликом њиховог увођења у службу – то нека једу. Неовлашћен не сме то да једе, јер је посвећено. 34 Ако преостане шта меса и хлеба, спали на ватри; то не сме да се једе, јер је посвећено.

35 Поступи са Ароном и његовим синовима онако како сам ти заповедио. Седам дана их уводи у службу. 36 Сваког дана принеси јунца као жртву за грех – за откупљење. Принеси и жртву за грех да откупиш жртвеник, а затим га помажи да га посветиш. 37 Седам дана приноси жртву откупљења за жртвеник и посвећуј га. Тада ће жртвеник постати пресвет, и што год га се дотакне биће посвећено.

38 А ово ћеш стално приносити на жртву: дневно два јагњета од годину дана. 39 Једно јагње принеси ујутро, а друго принеси увече. 40 С првим јагњетом принеси једну десетину ефе[a] брашна замешеног с четвртином хина[b] уља од тучених маслина, и жртву изливницу од четвртине хина вина. 41 Друго јагње принеси увече. С њим принеси исту житну жртву као ујутро, и жртву изливницу на угодни мирис, паљену жртву Господу.

42 Нека се ова жртва свеспалница приноси на улазу у Шатор од састанка, пред Господом, од поколења до поколења. Тамо ћу се састајати с тобом да ти говорим. 43 Тамо ћу се састајати и с Израиљцима, и моја ће слава посветити то место. 44 Ја ћу посветити Шатор од састанка и жртвеник. Такође ћу посветити Арона и његове синове да ми служе као свештеници. 45 Ја ћу боравити међу Израиљцима и бити њихов Бог. 46 Тада ће знати да сам ја, Господ, Бог њихов, који их је извео из Египта да боравим међу њима. Ја сам Господ, Бог њихов!

Footnotes

  1. 29,40 Око 1,6 kg.
  2. 29,40 Око 1 l.