Add parallel Print Page Options

Свештеничка одора

28 Издвој од Израиљаца свог брата Арона и његове синове: Надава, Авијуда, Елеазара и Итамара, па их доведи к себи, да ми служе као свештеници. Направи свету одору за свог брата Арона на част и украс. Реци свим вештим људима које сам обдарио мудрошћу да направе одору за његово посвећење, да би ми служио као свештеник. Овакву ће одору направити: напрсник, оплећак, плашт, везену кошуљу, турбан и појас. Такву ће одору направити за твог брата Арона и за његове синове, да ми служе као свештеници. Нека употребе за њу злато, љубичасту, скерлетну и тамно црвену тканину и фини лан.

Оплећак – Ефод

Оплећак нека направе од злата, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, и од финог лана – вешто извезен. Нека на њему буду две нараменице да причвршћују оба његова краја. Појас којим ће се оплећак опасивати нека такође буде од злата, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине и финог лана, тако да с њим сачињава један комад.

Затим узми два драга камена оникса и у њих урежи имена Израиљевих синова: 10 шест имена на једном камену и шест осталих имена на другом камену, према реду њиховог рођења. 11 Урежи имена синова Израиљевих у два камена као што златар урезује печате на прстење, и опточи их златним оквиром. 12 Уметни та два драга камена у нараменице оплећка у сећање на синове Израиљеве. Арон ће их носити на раменима пред Господом као потсетник. 13 Онда направи два колута од злата, 14 и два ланчића од чистог злата у облику уплетене узице, па их причврсти за колутове.

Напрсник за пресуђивање

15 Напрсник за пресуђивање направи уметничком вештином. Направићеш га на исти начин као оплећак: од злата, љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, и финог лана. 16 Нека буде у облику четвороугла, удвојен; педаљ[a] дуг и педаљ широк. 17 Поређај на њему четири реда драгог камења. У првом реду: рубин, топаз и смарагд; 18 у другом реду: малахит, сафир и дијамант; 19 у трећем реду: хијацинт, ахат и аметист; 20 а у четвртом реду: хрисолит, оникс и јаспис.

Нека буду опточени златним оквиром. 21 То драго камење представљаће имена дванаест синова Израиљевих; на сваком ће бити урезано, као на печату на прстењу, по једно име за свако од дванаест племена. 22 Направи за напрсник ланчиће од чистог злата у облику уплетене узице. 23 Затим направи за напрсник два златна колутића и причврсти их на два горња угла напрсника. 24 Златне ланчиће привежи за два колутића на угловима напрсника. 25 Оба краја ланчића привежи за два оквира, па их причврсти за две нараменице с предње стране оплећка. 26 Онда направи два колутића од злата и причврсти их за два доња угла напрсника, при рубу унутрашње стране до оплећка. 27 Надаље, направи два колутића од злата и причврсти их за доњи крај нараменице оплећка, на његовој предњој страни, код шава изнад појаса оплећка. 28 Нека се колутићи напрсника привежу за колутиће оплећка узицом од пурпура, тако да напрсник стоји изнад појаса, како не би спадао с оплећка.

29 Арон ће носити имена синова Израиљевих на напрснику за пресуђивање, на свом срцу, кад год буде улазио у Светињу, као стални потсетник пред Господом. 30 У напрсник за пресуђивање стави Урим и Тумим, да буду на Ароновом срцу, кад год буде ступао пред Господа. Арон ће их носити на срцу, те увек доносити пресуде међу Израиљцима пред Господом.

Плашт

31 Плашт за оплећак направи од љубичасте тканине. 32 У његовој средини нека буде прорез за главу. Руб око прореза нека се опшије везеним оковратником, да се плашт не би цепао. 33 Затим свуда око руба плашта направи нарове од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, а између њих звончиће од злата: 34 звонце од злата па нар, звонце од злата па нар, и тако свуда около уз руб плашта. 35 Нека га Арон има на себи кад врши службу, да се чује кад улази у Светињу пред Господа и кад излази – да не би умро.

36 Направи плочицу од чистог злата и на њој урежи, као на печату: ’Посвећен Господу’. 37 Привежи је љубичастом врпцом и постави је на врх турбана, с предње стране. 38 Нека буде на Ароновом челу. Арон ће, пак, преузети на себе кривице које Израиљци почине при приношењу свих својих посвећених приноса. Плочица ће увек стајати на Ароновом челу, како би нашли смиловање пред Господом. 39 Затим исткај кошуљу од лана, и направи турбан од лана, и везом извезени опасач.

40 Ароновим синовима направи кошуље са опасачима и турбане, њима на част и украс, 41 па у њих обуци свог брата Арона и његове синове с њим. Затим их помажи, уведи у службу и посвети их, да ми служе као свештеници.

42 Направи им и гаће од лана да им покривају голи део тела, од струка до бедара. 43 Нека их Арон и његови синови носе кад год улазе у Шатор од састанка, или кад приступају жртвенику да врше богослужење у Светињи над светињама, да не навуку кривицу на себе и умру.

Ово је трајна уредба за њега и његово потомство после њега.

Footnotes

  1. 28,16 Око 23 cm.