Add parallel Print Page Options

Жртвеник

27 Направи жртвеник од багремовог дрвета. Нека буде четвртастог облика: пет лаката дуг, пет лаката широк, и три лакта висок[a]. На његова четири угла направи рогове, тако да жртвеник и рогови чине једну целину. Жртвеник обложи бронзом. Затим направи лонце за уклањање пепела, лопатице, котлиће и машице. Све посуде начини од бронзе. Направи за жртвеник решетку од бронзе, у облику мреже. На мрежи начини четири бронзана обруча за њена четири угла. Мрежу причврсти за оквир испод жртвеника, тако да досеже до половине жртвеника. Онда направи дршке за жртвеник од багремовог дрвета и обложи их бронзом. Дршке нека се провуку кроз колутове с обе стране жртвеника, ради ношења. Направи га од дасака, и нека буде шупаљ. Како ти је показано на гори, тако нека буде направљен.

Двориште

Направи двориште за Пребивалиште. На јужној страни, завесе за двориште нека буду од финог лана, дужине стотину лаката[b] за ту страну. 10 Нека буду окачене о двадесет стубова са двадесет бронзаних подножја. Куке и шипке за стубове нека буду од сребра. 11 Дужина завесе на северној страни такође нека буде стотину лаката. Нека буде двадесет стубова са двадесет бронзаних подножја. Куке и шипке за стубове нека буду од сребра.

12 Ширину дворишта, његову западну страну, нека покрива педесет лаката[c] завесе. И тамо нека буде десет стубова са десет подножја. 13 Ширина дворишта на истоку нека буде педесет лаката[d]. 14 Завесе с једне стране улаза нека су петнаест лаката[e] дуге, са своја три стуба и њихова три подножја. 15 Завесе за другу страну улаза нека су такође петнаест лаката дуге, са своја три стуба и њихова три подножја.

16 За дворишни улаз дај да се везом извезе двадесет лаката[f] дуг застор од љубичасте, скерлетне и тамно црвене тканине, и финог лана. Нека буде на четири стуба и њихова четири подножја. 17 Сви стубови око дворишта нека буду спојени сребрним кукама. Њихова подножја нека буду од бронзе. 18 Дужина дворишта нека буде стотину лаката, ширина педесет лаката, а висина пет лаката[g], са завесама од финог лана и бронзаним подножјима. 19 Све потрепштине за Пребивалиште, чему год да служе, његови кочићи, као и сви кочићи за двориште, нека буду од бронзе.

Уље за свећњак

20 Заповеди Израиљцима да ти донесу чистог, свеже исцеђеног, маслиновог уља за свећњак, да светло стално гори. 21 Арон и његови синови ће га постављати у Шатору од састанка, изван завесе која је испред Сведочанства, да гори пред Господом, од вечери до јутра. То је трајна уредба за Израиљце, од нараштаја до нараштаја.

Footnotes

  1. 27,1 Око 2,5 m дуг и широк, и око 1,5 m висок.
  2. 27,9 Око 50 m дужине.
  3. 27,12 Око 25 m дужине.
  4. 27,13 Око 50 m дужине.
  5. 27,14 Око 7,5 m дужине.
  6. 27,16 Око 10 m.
  7. 27,18 Око 50 m дужине, око 25 m ширине и 2,5 m висине.