Add parallel Print Page Options

Упутства за грађење светог Шатора

25 Господ рече Мојсију: „Реци Израиљцима да ми прикупе прилог. Примајте прилог од сваког човека који од срца даје прилог за мене.

Ово је прилог који ћете примати од њих:

злато, сребро, бронзу;

љубичасту, скерлетну и тамно црвену тканину, фини лан и кострет;

овнујске коже обојене у црвено, фине коже;

багремово дрво;

уље за светло,

зачине за уље помазања и миомирисни ка̂д;

оникс и друго драго камење за укивање у оплећак и напрсник.

Затим ми саградите Светилиште, па ћу се настанити међу њима. Направи ово Пребивалиште и све посуђе за њега тачно према нацрту који ћу ти показати.

Ковчег савеза

10 Они нека направе Ковчег од багремовог дрвета; два и по лакта дуг, лакат и по широк и лакат и по висок[a]. 11 Обложи га чистим златом, изнутра и споља, и начини око њега златан венац. 12 Затим излиј четири златна колута и прикуј их на његове четири стране; два колута на једну страну и два колута на другу. 13 Онда начини дршке од багремовог дрвета и обложи их златом. 14 Провуци их кроз колутове с обе стране Ковчега да се Ковчег носи о њима. 15 Дршке нека остану у колутима на Ковчегу; нека се из њих не извлаче. 16 У Ковчег стави Сведочанство које ћу ти дати.

Поклопац

17 Поклопац за Ковчег направи од чистог злата. Нека буде дуг два и по лакта и широк лакат и по[b]. 18 Затим направи два херувима од кованог злата. Прикуј их на оба краја поклопца; 19 једног херувима на један крај, а другог херувима на други крај поклопца. Причврсти их на обе стране поклопца, тако да с њим чине једну целину. 20 Херувими нека имају подигнута крила према горе, тако да заклањају поклопац. Нека стоје лицем окренути један према другоме, тако да им лица буду окренута према поклопцу. 21 Поклопац стави на Ковчег, а у Ковчег стави Сведочанство које ћу ти дати. 22 Састајаћу се с тобом код поклопца, између два херувима што су на Ковчегу сведочанства, и тамо ти саопштавати све заповести за Израиљце.

Сто за посвећене хлебове

23 Направи сто од багремовог дрвета. Нека буде два лакта дуг, један лакат широк и један и по лакат висок[c]. 24 Обложи га чистим златом, и обруби га златним појасом. 25 Направи му и длан[d] широки оквир око њега, и обруби га златним појасом. 26 Затим му направи четири златна колута и постави их на његова четири ножна угла. 27 Колутови нека буду под оквиром да држе дршке за ношење стола. 28 Дршке направи од багремовог дрвета и обложи их златом. О њима ће се носити сто. 29 Направи за њега: тањире, чаше, врчеве и пехаре за изливање приноса. Направи их од чистог злата. 30 На сто постављај хлеб да стално буде преда мном.

Свећњак

31 Свећњак направи од чистог злата. Његово постоље, сталак, чашице, пупољке и латице – искуј из једног комада. 32 Нека се грана у шест кракова: три крака с једне стране сталка и три крака с друге стране сталка. 33 На једном краку нека буду три чашице у облику бадемовог цвета, свака с пупољцима и латицама. На другом краку нека такође буду три чашице у облику бадемовог цвета, свака с пупољцима и латицама. Тако нека буде са свих шест кракова који избијају из свећњака. 34 Са̂м свећњак нека има четири чашице у облику бадемовог цвета, свака с пупољцима и латицама. 35 Један пупољак нека буде испод прва два крака, други пупољак испод друга два крака, и трећи пупољак испод последња два крака. Тако нека буде за свих шест кракова који избијају из свећњака. 36 Пупољци и кракови нека чине једну целину са свећњаком. Све то нека буде исковано од једног комада чистог злата.

37 Направи и седам светиљки и постави их да осветљавају простор испред њега. 38 Машице и пепељаре направи од чистог злата. 39 За све посуђе нека се употреби један талант[e] чистог злата. 40 Гледај да направиш то према нацрту који ти је показан на гори.

Footnotes

  1. 25,10 Око 1,25 m дуг, око 75 cm широк и висок.
  2. 25,17 Око 1,25 m дуг и око 75 cm широк.
  3. 25,23 Око 1 m дуг, 50 cm широк и 75 cm висок.
  4. 25,25 Око 7,5 cm.
  5. 25,39 Око 34 kg.