Add parallel Print Page Options

Давида помазују за цара

Сва су племена Израиљева дошла к Давиду у Хеврон и рекла му: „Ево, ти си наше тело и крв. Па и раније, кад је Саул био цар над нама, ти си водио Израиља у походе. И теби је Господ рекао: ’Ти ћеш бити пастир моме народу, Израиљу; ти ћеш бити владар Израиљу.’“

Све старешине Израиљеве су дошле к цару у Хеврон па су склопили савез са царем Давидом, у Хеврону пред Господом, и помазали Давида за цара над Израиљем.

Давиду је било тридесет година кад је постао цар, а владао је четрдесет година. У Хеврону је владао седам година и шест месеци над Јудом, а у Јерусалиму је владао тридесет три године над свим Израиљем и Јудом.

Јерусалим постаје престоница Израиља

Цар и његови људи су кренули на Јерусалим против Јевусејаца који су живели у земљи. Они рекоше Давиду: „Нећеш ући овамо! Слепи ће те и хроми одбити.“ Под тим су мислили: „Давид неће ући овде.“ Ипак, Давид је освојио сионску тврђаву, а то је сад Давидов град.

Давид је рекао тог дана: „Онај ко порази Јевусејце и заузме прокоп, нека побије слепе и хроме, који су Давидови непријатељи.“ Зато се каже: „Нека слепи и хроми не улазе у Дом Господњи[a].“

Давид се настанио у тврђави коју је назвао Давидов град. Давид је зидао свуда наоколо, од Милона[b] према унутра. 10 Давид је постајао све моћнији, јер је Господ, Бог над војскама, био с њим.

11 А Хирам, тирски цар, је послао Давиду гласнике и кедровог дрвета, столарима и клесарима који су Давиду саградили дворац. 12 Тада је Давид увидео да га је Господ поставио за цара над Израиљем и да је узвисио његово царство ради свог народа Израиља.

13 Кад је дошао из Хеврона, Давид је узео себи још иноча и жена из Јерусалима, те му се родило још синова и ћерки. 14 Ово су имена оних који су му се родили у Јерусалиму: Самуја, Совав, Натан и Соломон, 15 Јевар, Елисуја, Нефег, Јафија, 16 Елисама, Елијада и Елифелет.

Давид побеђује Филистејце

17 Кад су Филистејци чули да су Давида помазали за цара над Израиљем, сви су кренули горе да траже Давида. Давид је то чуо, па је отишао доле у склониште. 18 Филистејци дођу и рашире се по рефаимској долини. 19 Тада Давид запита Господа: „Да ли да нападнем Филистејце? Хоћеш ли их предати у моје руке?“

Господ одговори Давиду: „Нападни их, јер ћу их јамачно предати у твоје руке.“

20 Давид дође у Вал-Фаресим и порази их тамо. Тада је рекао: „Господ је продро кроз моје непријатеље преда мном, као што продире вода.“ Зато се то место прозвало Вал-Фаресим[c]. 21 Филистејци су оставили тамо своје идоле а Давид и његови људи су их однели.

22 Филистејци се поново попну и рашире се у рефаимској долини. 23 Давид упита Господа, и он му одговори: „Не иди горе, него иди около, иза њих и навали на њих код балзамових стабала. 24 Кад зачујеш звук корака с врха балзамових стабала, крени одлучно, јер ће Господ изаћи пред тобом да удари на филистејски табор.“ 25 Давид учини како му је Господ заповедио и потуче Филистејце од Гаваје до Гезера.

Footnotes

  1. 5,8 Дословно: кућа, дом. Највероватније је да се израз односи на храм.
  2. 5,9 Милон значи испунити и вероватно је реч о терасама украшеним камењем и подупртим зидовима.
  3. 5,20 Или: Господар пробијања.