A A A A A
Bible Book List

Второ Коринтяни 6 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Като Божии съработници ние също ви увещаваме да не позволите да се осуети Божията благодат, която получихте. Бог казва:

„Чух те, когато трябваше.
    Да, помогнах ти в деня за спасение.“ [a]

Чуй! Сега е това време. Виж! Сега е денят за спасение.

Ние се опитваме да не пречим на никого, за да не винят хората нашето служение. Точно обратното: по всякакъв начин показваме, че сме Божии служители – като търпеливо понасяме беди, трудности и големи проблеми. Показваме го, когато ни бичуват, хвърлят в затвори, бият при бунтове, когато изнемогваме от работа, прекарваме безсънни нощи и гладуваме. Показваме го с чистотата на живота си, с познанията си, с търпението и добротата си, с даровете от Святия Дух, с искрената си любов, като говорим истината и действаме чрез Божията сила. Живеейки праведно, ние се защитаваме от всичко. Някои ни почитат, други ни позорят. Някои ни хулят, други ни възхваляват. Честни сме, а гледат на нас като на измамници; въпреки че сме добре известни, ни считат за неизвестни; смятат ни за умиращи, но вижте – ние сме живи! Подлагат ни на страдание, но не ни убиват; 10 гледат на нас като на скърбящи, въпреки че ние винаги сме радостни; смятат ни за бедни, въпреки че правим богати много хора; мислят, че нямаме нищо, въпреки че притежаваме всичко.

11 Коринтяни, говорихме ви напълно открито. Сърцата ни са широко отворени за вас. 12 Не ние възпираме чувствата си на обич към вас: вие възпирате чувствата си на обич към нас. 13 Като на свои деца ви говоря – отворете сърцата си за нас, както ние отворихме сърцата си за вас.

Предупреждение относно езичниците

14 Не ставайте неподходящи партньори с невярващи, защото каква връзка могат да имат праведността и беззаконието? Или какво общение да съществува между светлината и мрака? 15 И как могат да постигнат съгласие Христос и Велиар [b]? Или какво има да споделя вярващият с невярващия? 16 И могат ли Божият храм и идолите да бъдат на едно и също място? Защото ние сме храмът на живия Бог, както Бог каза:

„Ще живея сред тях и ще ходя сред тях,
ще бъда техният Бог и те ще бъдат моят народ.“ [c]

17 „Затова ги напуснете и се отделете –
    казва Господ.
Не докосвайте нищо нечисто и аз ще ви приема.“ [d]

18 „Аз ще бъда ваш Баща,
    а вие ще сте мои синове и дъщери – казва всемогъщият Господ.“ [e]

Footnotes:

  1. Второ Коринтяни 6:2 Исая 49:8
  2. Второ Коринтяни 6:15 Велиар Разновидност на еврейската дума „велиал“, която означава „някой без стойност“ или „зъл човек“ и се използва като синоним на Сатана или Антихриста.
  3. Второ Коринтяни 6:16 Левит 26:11-12
  4. Второ Коринтяни 6:17 Исая 52:11
  5. Второ Коринтяни 6:18 II Царства 7:14; 7:8
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes