A A A A A
Bible Book List

Второ Коринтяни 3 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Служители на Божия нов завет

Нима отново започваме да се хвалим? И нима като някои други имаме нужда от препоръчителни писма до вас или от вас? Самите вие сте нашето писмо, написано в сърцата ни, което всички хора знаят и четат. Вие доказвате, че сте писмо от Христос, изпратено чрез нас и написано не с мастило, а с Духа на живия Бог, не върху каменни плочи, [a] а върху човешките сърца.

Чрез Христос имаме увереността да твърдим това пред Бога. Не казвам, че ние сами можем да извършим нещо. Не, нищо подобно не твърдим. Бог е този, който ни помага да вършим всичко. Той дори ни направи способни да служим на нов завет, който е основан не на писан закон, а на Духа, защото писаният закон убива, а Духът дава живот.

Новият завет носи по-голяма слава

Ако служението, което донесе смърт (законът, издълбан върху каменни плочи), бе славно и израелтяните не можеха да задържат поглед върху лицето на Моисей, защото то блестеше с такава слава, [b] макар че това бе слава, която скоро щеше да избледнее, нима служението на Духа няма да бъде още по-славно? И ако служението, което осъждаше хората, бе славно, колко по-славно ще бъде служението, което ги прави праведни! 10 Защото онова, което по-рано бе изпълнено със слава, сега губи славата си пред лицето на превъзхождащата слава на новото служение. 11 И ако служението, обречено да изчезне, бе придружено от слава, колко повече слава ще има служението, което остава завинаги!

12 И така, понеже имаме тази надежда, ние говорим много смело. 13 Не сме като Моисей, който покриваше лицето си, за да не могат израелтяните да видят, че славата избледнява и изчезва. 14 Но техните умове бяха заслепени и дори до днес същото покривало остава, когато се чете Старият Завет. То не е свалено, защото може да се отмахне само чрез Христос. 15 И досега, когато се чете законът на Моисей, сърцата им остават с покривало, 16 но когато се обърнат към Господа, покривалото пада. 17 Този „Господ“, за когото говоря, е Духът, а там, където е Духът на Господа, има свобода. 18 Тогава всички ние с открити лица, докато съзерцаваме Господната слава като в огледало, се преобразяваме в неговия образ с все по-голяма слава и това преобразяване е от Господа, който е Духът.

Footnotes:

  1. Второ Коринтяни 3:3 каменни плочи Споменати още в 3:7. Вж. Изх. 24:12; 25:16.
  2. Второ Коринтяни 3:7 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes