Add parallel Print Page Options

Павле подстиче дарежљивост

Обзнањујемо вам, браћо, Божију милост која је дата македонским црквама. Упркос најжешћим искушењима, њихова изобилна радост и њихово крајње сиромаштво прелили су се у богатство дарежљивости. Сведочим да су нам, према својим могућностима — а и преко својих могућности — драговољно давали и усрдно нас молили да им учинимо милост да учествују у овом служењу светима. А давали су, не како смо очекивали, него су и саме себе дали, прво Господу, па нама, по Божијој вољи. Зато смо замолили Тита да, као што је већ раније почео, тако и доврши међу вама ово дело милости. Стога, као што се у свему истичете — у вери, у говору, у знању, у свакој брижљивости и у својој љубави за нас — истакните се и у овој милости давања.

Не заповедам, него брижљивошћу других проверавам искреност ваше љубави. Јер, ви знате милост нашег Господа Исуса Христа — да је, иако богат, ради вас постао сиромашан, да се ви обогатите његовим сиромаштвом.

10 Ово је моје мишљење о томе: на вашу је корист то што сте прошле године ви први с тим почели, и то не само дȅлом него и жељом да га учините. 11 А сада то дело и довршите: као што сте спремно желели да га учините, тако га и довршите, према својим могућностима. 12 Јер, ако постоји спремност, добродошла је ако је заснована на оном што се има, а не на оном што се нема, 13 да олакшање другима вама не донесе невољу, него једнакост. 14 Нека сада ваш вишак буде за њихову оскудицу, да би једном и њихов вишак покрио вашу оскудицу — да буде једнакост, 15 као што је записано:

»Ко је сакупио много, није имао сувише,
а ко је сакупио мало, није имао премало.« [a]

Тит послат у Коринт

16 Хвала Богу што је исту такву бригу за вас ставио у Титово срце. 17 Он је не само прихватио нашу молбу него веома радо, од своје воље, иде к вама. 18 С њим шаљемо и једног брата кога све цркве хвале због његовог служења еванђељу. 19 Штавише, цркве су га изабрале за нашег сапутника у овој служби милости којом славимо самог Господа и којом показујемо своју спремност да помогнемо. 20 Тако избегавамо да нам неко пребацује због овог изобилног дара којим располажемо. 21 Јер, ми се веома трудимо да чинимо добро не само пред Господом него и пред људима.

22 С њима шаљемо и нашег брата који нам је у много чему и много пута потврдио своју ревност, а сада је још много ревноснији због великог поуздања у вас. 23 Што се тиче Тита, он је мој друг и сарадник у служењу вама, а што се тиче наше браће, они су изасланици цркава, Христова слава. 24 Покажите им, дакле, пред црквама, доказ своје љубави и зашто се поносимо вама.

Footnotes

  1. 2 Коринћанима 8:15 Мојсијева 16,18