Add parallel Print Page Options

Saul jagar David

23 En dag fick David reda på att filisteerna var i Kegila och plundrade logarna.

David frågade då Herren: Ska jag anfalla dem? Ja, gå till attack mot filisteerna och rädda Kegila! sa Herren till honom.

Men Davids män hade invändningar: Vi är rädda och känner oss inte ens säkra här i Juda. Vi vill verkligen inte gå till Kegila för att strida mot hela den filisteiska armén!

David frågade då Herren än en gång, och Herren svarade på samma sätt: Gå ner till Kegila, så ska jag hjälpa er att besegra filisteerna.

De gick då ner till Kegila och stred mot filisteerna. De vann en förkrossande seger, förde bort filisteernas boskap och räddade Kegilas befolkning.

Prästen Ebjatar hade tagit med sig prästkläderna när han flydde till David.

Saul fick snart reda på att David var i Kegila.Bra! utropade han. Nu har vi honom! Gud har gett David åt mig nu när han har stängt in sig i en stad med starka portar.

Saul mobiliserade därför hela sin armé för att belägra Kegila och tillfångata David och hans män.

När David fick reda på Sauls plan bad han prästen Ebjatar att ta fram prästkläderna, för han ville fråga Herren vad de skulle göra.

10 Herre, Israels Gud, sa David. Jag har hört att Saul tänker komma och förgöra Kegila, därför att jag är här.

11 Kommer Kegilas män att överlämna mig åt honom? Och tänker verkligen Saul komma hit, som jag har hört? Herre, Israels Gud, svara mig!Herren svarade: Ja, han kommer.

12 Och kommer Kegilas män att utlämna mig till Saul? frågade David.Och Herren svarade: Ja, de kommer att utlämna dig.

13 David och hans cirka sex hundra man lämnade därför Kegila och vandrade från plats till plats. Men när Saul fick veta att David hade flytt, brydde han sig inte om att dra ut.

14 David bodde nu i ökengrottorna i bergslandet Sif. Saul sökte dagligen efter honom, men Herren lät honom inte lyckas.

15 En dag, när David var nära Hores, fick han reda på att Saul var på väg för att döda honom.

16 Jonatan, Sauls son, gick nu för att leta reda på David, och när han fann honom uppmuntrade han David i hans tro på Gud.

17 Var inte rädd, tröstade Jonatan honom. Min far kommer aldrig att hitta dig! Du ska bli Israels kung, och jag kommer att bli din närmaste man. Det vet min far också.

18 De bekräftade sedan förbundet med varandra. David stannade i Hores, och Jonatan återvände hem.

19 Men Sifs män gick till Saul i Gibea och förrådde David.Vi vet var han gömmer sig, sa de. Han är i grottorna vid Hores på Hakilakullen, nere i den södra delen av öknen.

20 Kom ner dit, så ska vi se till att gripa honom åt dig!

21 Herren ska välsigna er för er omtanke om mig, sa Saul!

22 Gå genast och gör er beredda. Ta reda på var han är och vem som har sett honom där, för jag vet hur listig han är.

23 Kartlägg alla hans gömställen och kom sedan och ge mig mer detaljerade uppgifter. Då ska jag komma med er. Och om han finns i området, så ska jag hitta honom, om jag så ska söka överallt i hela Juda!

24-25 Sifs män återvände hem. När David fick reda på att Saul var på väg till Sif, gick han och hans män ännu längre in i Maons öken, till dess södra del, men Saul följde efter dem.

26 Till slut var det bara ett berg som skilde Saul och David åt. Saul och hans män närmade sig. David gjorde allt för att undkomma, men allt verkade hopplöst.

27 När Saul vid denna tidpunkt fick besked om att filisteerna härjade i Israel igen,

28 gav han plötsligt upp förföljandet av David för att gå emot dem.Ända sedan dess har platsen, där David slog läger, kallats Flyktens klippa.

Bible Gateway Sponsors