A A A A A
Bible Book List

1 Samuelsboken 16 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Samuel smörjer David till kung

16 Slutligen sa Herren till Samuel: Du har sörjt länge nog över Saul, som jag har förkastat som Israels kung. Ta nu en flaska olivolja och gå till Betlehem och sök reda på en man som heter Isai, för jag har utvalt en av hans söner till att bli den nye kungen.

Men Samuel frågade: Hur kan jag göra det? Om Saul får reda på det, kommer han att döda mig.Ta med dig en kviga och säg att du har kommit för att offra till mig, svarade Herren.

Inbjud sedan Isai till offret, så ska jag visa dig vilken av hans söner som du ska smörja.

Samuel gjorde som Herren hade sagt till honom, och när han anlände till Betlehem, kom stadens ledande män för att möta honom, men de var alla rädda.Vad är det som står på? undrade de. Varför har du kommit hit?

Han svarade: Allt är väl, men jag har kommit hit för att offra till Herren. Rena er, och kom med mig till offret! Han renade också Isai och hans söner och inbjöd även dem.

När de kom till offerplatsen, kastade Samuel en blick på Eliab och tänkte: Det är nog honom som Herren har utvalt.

Men Herren sa till Samuel: Nej, det är inte han. Förresten ska du aldrig bedöma en människa efter hennes utseende eller längd. Jag ser inte på samma sätt som du ser! Människor dömer efter det yttre, men jag ser till hjärtat.

Då bad Isai sin son Abinadab stiga fram inför Samuel, men Herren sa: Inte heller han är den rätte.

Sedan bad Isai Samma att gå fram, men Herren sa: Nej, det är inte han heller. På samma sätt kom sju av Isais söner fram inför Samuel, men samtliga förkastades.

10-11 Herren har inte utvalt någon av dem, sa Samuel till Isai. Är det alla söner du har? Vi har ju den yngste sonen också, men han är ute på fälten och vaktar fåren, svarade Isai.Skicka omedelbart efter honom, sa Samuel, för vi slår oss inte ner förrän han kommer.

12 Då skickade Isai efter honom. Det var en pojke som såg bra ut, rödblommig och med vackra ögon. Och Herren sa: Han är det. Smörj honom!

13 Samuel tog olivoljan han hade haft med sig och hällde den över Davids huvud i brödernas närvaro. Herrens Ande kom över David med stor kraft från den dagen. Samuel återvände till Rama.

David i Sauls tjänst

14 Herrens Ande hade däremot lämnat Saul. En ond ande hade kommit i stället, och Herren tillät att den plågade Saul.

15-16 Några av Sauls rådgivare föreslog ett botemedel:Gud låter en ond ande plåga dig, men vi föreslår att vi får söka reda på någon som kan spela harpa. Harpans toner får dig att må bättre om anden skulle plåga dig.

17 Saul sa: Nåväl, leta reda på någon som är duktig att spela.

18 En av rådgivarna sa att han kände till en ung pojke i Betlehem, son till en man som hette Isai. Pojken var inte bara skicklig att spela harpa, han var också modig, vacker och stark, och han hade ett gott omdöme. Sedan tillade han: Dessutom är Herren med honom.

19 Saul sände därför en budbärare till Isai och bad att han skulle skicka sin son David, som vaktar fåren.

20 Isai lastade en åsna med bröd och vin och skickade dessutom en ung get med David.

21 Saul tyckte om David ifrån första ögonblicket, och David blev en av hans livvakter.

22 En tid senare skrev Saul till Isai: Låt David stanna i min tjänst. Jag är mycket nöjd med honom.

23 Varje gång den onde anden kom över Saul, spelade David på harpan. Då mådde Saul bättre, och den onde anden lämnade honom.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes