A A A A A
Bible Book List

1 Krönikeboken 28 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

David ger Salomo instruktioner inför tempelbygget

28 David kallade nu samman alla sina tjänstemän till Jerusalem. Det var ledarna över Israels stammar, befälhavarna över de tolv armédivisionerna, de högre officerarna, uppsyningsmännen över kungens egendom och boskap och tjänstemän i palatset och andra inflytelserika personer.

David reste sig och talade till dem:Mina bröder och mitt folk! Det har varit min önskan att bygga ett tempel, där förbundsarken kunde stå, en plats för vår Gud att bo på. Jag har gjort omfattande planer,

men Gud har sagt: 'Du ska inte bygga templet, för du är en krigare och har utgjutit mycket blod.'

Ändå har Herren, Israels Gud, valt mig bland alla mina bröder. Han valde en gång Juda som ledare för sina bröder. I Judas stam har han valt min familj och i den mig själv till kung över Israel.

Bland mina söner, och Herren har gett mig många barn, har han utvalt Salomo att efterträda mig på Israels tron.

Gud sa: 'Din son Salomo ska bygga mitt tempel, för jag har utvalt honom till min son, och jag ska vara hans far.

Om han alltid följer mina bud och föreskrifter, som han gjort hittills, ska hans kungadöme bestå för alltid.'

Sedan vände David sig till Salomo och sa:Här inför ledarna för Guds folk Israel och inför Gud själv, uppmanar jag dig att utforska alla Herrens bud, så att du kan fullgöra din uppgift för detta land och sedan överlämna det till dina efterkommande för evig tid.

Salomo, min son, lär känna din fars Gud! Tillbe och tjäna honom helhjärtat och villigt, för Herren känner ditt innersta och förstår varje motiv. Om du söker honom ska du finna honom, men om du överger honom ska han förkasta dig för alltid.

10 Tänk på att Herren har utsett dig till att bygga hans heliga tempel. Var frimodig och stark, och gör som han säger!

11 David gav sedan Salomo ritningen till templet och dess omgivningar, förrådshusen, de övre salarna, de inre rummen och rummet där arken skulle stå.

12 Han delgav också Salomo sina planer beträffande förgårdarna och rummen runt omkring, som var avsedda som förråd och som förvaringsplatser för de dyrbara gåvor som man hade helgat åt Herren. Den helige Ande hade ingett David alla dessa planer.

13 David gav också instruktioner om fördelningen av prästernas och leviternas tjänst och om alla tillbehörens användning.

14 David bestämde även mängden av guld och silver för tillverkningen av alla föremål,

15 guldet till ljusstakarna och lamporna av guld och silvret till de övriga ljusstakarna och lamporna,

16 guldet till bordet där skådebröden skulle ligga och silvret till silverborden,

17 guldet till de tänger som skulle användas vid offren och guldet till kannor, skålar och bägare,

18 slutligen guldet till rökelsealtaret och silvret till tillbehören av silver. Han gav honom en ritning för vagnen och keruberna av guld som med sina vingar övertäckte Guds förbundsark.

19 Allt detta, sa David, har jag nedtecknat under Herrens direkta ledning, och han har låtit mig förstå varje detalj.

20 Var nu stark och frimodig, och sätt i gång med arbetet! Låt dig inte avskräckas, för Herren, min Gud, är med dig, och han kommer inte att överge dig. Han ska se till att allt blir gjort på rätt sätt.

21 De olika grupperna av präster och leviter är beredda att sätta i gång, och många andra med olika begåvningar kommer att ställa upp frivilligt. Hela landet och varje ledare står nu under ditt befäl.

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes