A A A A A
Bible Book List

1 Krönikeboken 22 Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Byggnadsmaterial anskaffas

22 Sedan sa David: Här, vid Ornans tröskloge, ska Herrens tempel och altaret för Israels brännoffer stå!

David gav befallning om att alla främlingar som bodde i Israel skulle mobiliseras, och bland dem skulle stenarbetare utväljas för att hugga ut stenblock till tempelbygget.

David skaffade fram stora mängder av järn för att tillverka all den järnspik som behövdes för dörrarna i portarna och till deras förstärkningar. Man smälte också ner så mycket koppar att man inte ens kunde väga den.

Och männen från Tyrus och Sidon förde med sig ett oräkneligt antal cederstockar till David.

Min son Salomo är ung och oerfaren, sa David, och Herrens tempel måste få en enastående utformning, så att det blir berömt och ryktbart över hela världen. Därför ska jag redan nu börja med planeringen.David gjorde omfattande förberedelser före sin död.

Han kallade till sig sin son Salomo och befallde honom att bygga ett tempel åt Herren, Israels Gud.

Jag ville bygga det själv, förklarade David för honom,

men Herren sa att jag inte skulle göra det. 'Du har dödat för många i dina stora krig

Men jag ska ge dig en son

10 Han ska bygga mitt tempel, han ska vara som min egen son, och jag ska vara hans far och jag ska låta hans söner och efterkommande regera för alltid i Israel.'

11 Min son, Herren ska vara med dig, och han kommer att göra dig framgångsrik i allt, när du bygger Herrens tempel så som han har sagt.

12 Herren ska ge dig klokhet och förstånd, så att du kan följa hans befallningar som kung i Israel.

13 Om du noga följer alla de regler och förordningar som han gav Israel genom Mose, ska du ha framgång. Var frimodig och stark och frukta inte!

14 Genom hårt arbete har jag samlat 100.000 talenter guld (cirka 35 ton) och en miljon talenter silver (cirka 350 ton), så mycket järn och koppar att jag inte kunnat väga det och dessutom trävirke och sten. Det är åtminstone tillräckligt för att du ska kunna påbörja arbetet.

15 Det finns gott om stenhuggare, snickare och hantverkare av alla slag,

16 skickliga silver- och guldsmeder och yrkesmän som kan arbeta med koppar och järn. Sätt nu igång arbetet, och Herren ska vara med dig!

17 Sedan gav David alla Israels ledare order om att bistå Salomo i arbetet.

18 Herren, er Gud, är med er, förklarade han. Han har låtit er få fred med grannfolken, för jag har besegrat dem i Herrens namn, och de har blivit honom och hans folk underdåniga.

19 Sök nu Herren av hela ert hjärta och med hela er själ. Börja med att bygga Herrens hus, så kan ni snart föra in arken och allt det övriga i Herrens tempel!

Swedish New Living Bible (Nya Levande Bibeln) (SVL)

Copyright © 1974, 1977, 1987, 1995, 2003, 2004 by Biblica

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes