Add parallel Print Page Options

Saul och hans tre söner dör

(1 Sam 31:1-13)

10 Filistéerna anföll Israel, som flydde för dem, och många stupade på Gilboaberget. Filistéerna förföljde Saul och hans söner och dödade Jonatan, Avinadav och Malki-Shua, Sauls söner. Saul blev hårt pressad och anfölls från alla sidor, och bågskyttarna fann honom och sårade honom.

Saul sa då till sin väpnare: ”Dra ut ditt svärd och stöt ner mig, så inte dessa oomskurna hedningar kommer och kränker mig!” Men väpnaren var skräckslagen och vågade inte, så Saul tog själv sitt svärd och kastade sig mot det. När hans väpnare såg att Saul var död, kastade han sig också på sitt svärd och dog. Saul och hans tre söner dog, och hela hans familj blev utplånad på en och samma gång.

När israeliterna i dalen nedanför såg att deras trupper flydde och att Saul och hans söner var döda, övergav de sina städer och flydde. Sedan kom filistéerna och intog dem.

Nästa dag, när filistéerna gick ut för att plundra de döda, hittade de Saul och hans söner där de låg slagna på berget Gilboa. De tog då alla Sauls tillhörigheter, hans huvud och hans vapen, och skickade runt dem i landet för att alla, både deras gudar och folk, skulle få del av de goda nyheterna. 10 Sauls vapen lade de sedan i sina gudars tempel och hängde upp hans huvud i Dagons tempel.

11 Men när alla i Javesh i Gilead hörde vad filistéerna hade gjort med Saul, 12 drog alla deras vapenföra män ut och hämtade Sauls och hans söners kroppar till Javesh. De begravde benen under det stora trädet i Javesh och fastade i sju dagar.

13 Saul dog på grund av sin trolöshet mot Herren och därför att han inte följt Herrens befallning utan hade rådfrågat en ande från en död 14 i stället för att vända sig till Herren. Därför dödade han honom och gav kungariket till David, Jishajs son.