Add parallel Print Page Options

Примерено опхођење

Старца не грди, него га моли као свога оца. Према младићима се опходи као са браћом, према старицама као са мајкама, а према девојкама као са сестрама – у потпуној чистоти.

О удовицама

Удовице поштуј, нарочито ако су без игде икога. Ако удовица има децу или унуке, нека их учи да своју побожност најпре покажу према својој породици, и да се одуже родитељима старајући се за њих. Ово је угодно Богу. Права удовица, без иког свог, јесте она која је своју наду положила у Бога, те даноноћно устрајава у својим молитвама и прошњама. А она која се одала лагодном животу, мртва је, иако изгледа као да је жива. Ово им наложи, да буду без мане. А ако се неко не стара о својима, нарочито укућанима, одрекао се вере и гори је од неверника.

У удовички списак нека се не уноси удовица млађа од шездесет година, која је била жена једном мужу. 10 Она мора да буде позната по добрим делима, да је подигла децу, да је била гостољубива, да је светима прала ноге, да је помагала невољницима, укратко, да је предано чинила сваку врсту добрих дела.

11 Млађе удовице не уноси у списак, јер кад их обузме телесна страст, желе да се удају, па се одвраћају од Христа. 12 Тако на себе навлаче осуду, јер су погазиле обећање које су му раније дале. 13 А уједно, пошто немају посла, науче се да иду около по кућама, па оговарају и плету се у туђе ствари, причајући што не треба. 14 Зато хоћу да се млађе удовице удају, да рађају децу, да се брину за свој дом, да не дају повода непријатељу да нас вређа. 15 Неке су се, наиме, већ застраниле и пошле за Сатаном.

16 Али ако која верница има удовице у кући, нека се стара о њима, да се црква не би оптеретила, и да би могла да се стара о онима које су потпуно саме.

Дужности старешина

17 Старешинама које добро обављају своју службу треба указивати част и плаћати их, нарочито онима који се труде око проповедања и поучавања. 18 Јер Писмо каже: „Не завезуј уста волу кад врше“ и „Раднику треба дати његову плату.“ 19 Не слушај тужбе против старешине, сем ако су потврђене изјавом двојице или тројице сведока. 20 Оне који греше укоравај пред свима, да би се остали бојали.

21 Заклињем те пред Богом и Христом Исусом и изабраним анђелима да слушаш ова упутства, без предрасуда. Такође, ништа не чини из пристрасности.

22 Не жури да положиш руке на кога, нити учествуј у гресима других; држи себе чистим.

23 Не пиј више само воду, него узимај и мало вина због стомачних тегоба и твојих честих слабости.

24 Греси неких људи су очевидни, и воде их на суд Божији. А има и оних чији ће се греси открити касније. 25 Такође су и добра дела видљива, а и када нису, не могу се сакрити.