Add parallel Print Page Options

Надгледници

Ово је истина: ако неко жели да буде надгледник, добру службу жели. Надгледник, наиме треба да буде беспрекоран, ожењен једном женом, трезвен, разборит, поштован, гостољубив, кадар да поучава. Он не сме да буде пијаница или насилник, него благ, не свађалица, и не похлепан на новац. Такође треба да добро управља својом породицом, и да има послушну децу која га у потпуности поштују. Јер ако неко не зна да управља својим домом, како ће се бринути о Цркви Божијој? Надгледник не сме да буде новообраћеник, да се не би узохолио, те пао под Божију осуду, као ђаво. Уз то треба да буде поштован и од људи изван Цркве, да се не осрамоти те упадне у ђаволску замку.

Ђакони

Исто тако и ђакони треба да буду честити, а не дволични, не који су склони опијању, не грамзиви. Они треба да чистом савешћу следе веру коју је Бог открио. 10 Ђаконе најпре треба проверити, па тек онда, ако се покажу беспрекорнима, поверити им службу.

11 Њихове жене такође треба да буду честите, а не склоне оговарању, трезвене, у свему верне.

12 Ђакони треба да имају само једну жену, и да добро управљају својом децом и породицом. 13 Наиме, они који добро обављају ђаконску службу, стичу себи добар углед, и прилику да слободно говоре о својој вери у Христа Исуса.

14 Пишем ти ово у нади да ћу ускоро доћи к теби. 15 Али ако окасним, ти знаш како треба да се владаш у Божијем дому, који је Црква живога Бога, стуб и упориште истине. 16 Несумњиво, тајна побожности је велика:

Он[a] се појави у телу,
    Духом се показа праведним,
анђели га видеше,
    народима би проповедан.
Људи у њега повероваше,
    и у славу би узнет.

Footnotes

  1. 3,16 У многим манускриптима стоји Бог.