A A A A A
Bible Book List

Първо Тимотей 5 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Отговорности и задължения

Никога не укорявай по-възрастен човек, а се обръщай към него като към баща. Към по-младите мъже се отнасяй като към братя, към по-възрастните жени – като към майки, а към по-младите – като към сестри, със съвършено чисти помисли.

Почитай вдовиците, които са вдовици в пълния смисъл на думата. Но ако една вдовица има деца или внуци, нека те първо се научат да засвидетелстват посвещението си към Бога, като се грижат за собственото си семейство. Така ще отплатят дължимото на родителите си, а това радва Бога. Вдовицата, в пълния смисъл останала сама, се надява на Бога и ден и нощ отправя молби и молитви. А вдовицата, която се отдава на удоволствия, е всъщност мъртва, макар и да живее. Казвай им тези неща, за да бъдат безупречни. И ако някой не се грижи за близките си, и особено за семейството си, той се е отрекъл от вярата и е по-лош и от невярващ.

Към списъка на вдовиците прибавяй такава жена, която е на не по-малко от шестдесет години и е имала само един мъж, 10 която се слави с добрите си дела, с това, че е отгледала деца, че е била гостоприемна, че е мила краката на Божиите хора, че е помагала на изпаднали в беда и е вършила всякакви добрини.

11 Но отказвай да включваш по-младите вдовици, защото често физическите им страсти ги отвличат от служенето на Христос и те искат да се омъжат отново. 12 Те ще бъдат осъдени, защото са нарушили първоначалната си клетва. 13 Освен това придобиват навика да обикалят безцелно от къща на къща и не само стават мързеливи, а започват и да клюкарстват, да се месят в работите на другите и говорят неща, които не трябва. 14 Ето защо искам младите вдовици да се омъжват, да имат деца, да се грижат за дома си и да не дават на враговете ни повод за укори. 15 Казвам това, защото някои вдовици вече са се отклонили и следват Сатана.

16 Ако някоя вярваща жена [a] има вдовици в семейството си, трябва да се грижи за тях, за да не се товари църквата, [b] така че тя да може да се грижи за онези, които са вдовици в пълния смисъл на думата.

17 Презвитерите, [c] които ръководят добре църквата, трябва да се смятат достойни за двойна почит, [d] особено тези, които проповядват и поучават. 18 Писанието казва: „Не връзвай устата на вол, когато вършее“ [e] и „Всеки работник заслужава заплатата си“ [f].

19 Не приемай обвинение против презвитер, [g] ако не е подкрепено от двама или трима свидетели. 20 Порицавай пред цялата църква онези, които продължават да съгрешават, за да се страхуват и другите.

21 Пред Бога, пред Христос Исус и пред избраните ангели те заклевам да спазваш тези неща без предразсъдъци и да не вършиш нищо от пристрастие.

22 Никога не полагай прибързано ръцете си [h] върху някого. Не ставай участник в греховете на другите. Пази себе си чист.

23 Спри да пиеш само вода, а пий и малко вино заради стомаха си и честите си боледувания.

24 Греховете на някои хора са очевидни и показват техния идващ съд, а греховете на други се виждат по-късно. 25 Така и добрите дела са очевидни, но дори и тези, които не се виждат така лесно, не могат да останат скрити.

Footnotes:

  1. Първо Тимотей 5:16 някоя вярваща жена Според някои гръцки ръкописи: „някой вярващ (мъж или жена)“.
  2. Първо Тимотей 5:16 + църква Гръцка дума, която означава „събрание“. В Новия Завет така се нарича събранието на отделната местна група от вярващи, както и общността на всички християни, целият Божий народ.
  3. Първо Тимотей 5:17 + презвитер Възрастен човек, избран да ръководи църквата. Нарича се още „надзирател“ и „пастир“ (овчар) и неговата работа е да се грижи за Божиите хора (Дела 20:17,28; Ефес. 4:11; 1 Тим. 3:1-6; Тит 1:5-9).
  4. Първо Тимотей 5:17 двойна почит Или: „двойна заплата“.
  5. Първо Тимотей 5:18 Цитат от Втор. 25:4.
  6. Първо Тимотей 5:18 Цитат от Лука 10:7.
  7. Първо Тимотей 5:19 + презвитер Възрастен човек, избран да ръководи църквата. Нарича се още „надзирател“ и „пастир“ (овчар) и неговата работа е да се грижи за Божиите хора (Деян. 20:17,28; Ефес. 4:11; 1 Тим. 3:1-6; Тит 1:5-9).
  8. Първо Тимотей 5:22 + полагам ръце Полагането на ръце се използва за излекуване, за предаване на духовна дарба, за назначаване в служение или просто за благославяне.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes