A A A A A
Bible Book List

Първо Тимотей 4 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Предупреждение за лъжеучители

Духът ясно казва, че в последните времена някои ще изоставят вярата и ще последват измамни духове и учения, идващи от демони и лицемерни лъжци, чиято съвест е жигосана. Те забраняват на хората да се женят и им говорят, че трябва да избягват някои храни, които Бог създаде, за да се приемат с благодарност от онези, които вярват и знаят истината. Защото всичко, създадено от Бога, е добро и нищо не трябва да се отхвърля, ако се приема с благодарност, защото се освещава чрез Божието слово и чрез молитва.

Бъди добър служител на Христос Исус

Ако посочваш тези неща на братята и сестрите, ще бъдеш добър служител на Христос Исус, човек, закърмен с истините на вярата и на доброто учение, които си последвал. Избягвай светските глупави митове и непрекъсното се учи да служиш на Бога. Физическите упражнения са полезни в известно отношение, а посвещението към Бога е полезно във всяко отношение, защото обещава благословение и в сегашния живот, и в бъдещия. Това, което казвам, е истина и заслужава да бъде напълно прието: 10 затова се трудим упорито и се борим, защото сме положили надеждата си в живия Бог, който е Спасителят на всички хора и най-вече на онези, които вярват.

11 Това са нещата, които трябва да заповядваш и поучаваш. 12 Не позволявай никой да гледа на теб отвисоко само защото си млад, а бъди пример за вярващите с думите си, с поведението си, с любовта, която показваш, с вярата, която имаш, и с чистия си живот. 13 Докато дойда, посвети се на четене на Писанията, на насърчение и поучение. 14 Не забравяй да използваш дарбата си, която ти бе дадена чрез пророчество, когато групата презвитери [a] положи ръце [b] върху теб. 15 Продължавай да прилагаш на дело тези неща и им отдавай цялото си внимание, така че успехът ти да се вижда от всички хора. 16 Внимавай за себе си и за учението си. Постоянствай в това, защото така ще спасиш и себе си, и онези, които те слушат.

Footnotes:

  1. Първо Тимотей 4:14 + презвитер Възрастен човек, избран да ръководи църквата. Нарича се още „надзирател“ и „пастир“ (овчар) и неговата работа е да се грижи за Божиите хора (Дела 20:17,28; Ефес. 4:11; 1 Тим. 3:1-6; Тит 1:5-9).
  2. Първо Тимотей 4:14 + полагам ръце Полагането на ръце се използва за излекуване, за предаване на духовна дарба, за назначаване в служение или просто за благославяне.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes