A A A A A
Bible Book List

Първо Тимотей 3 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Ръководителите в църквата

Това, което казвам, е истина – ако някой желае да служи като епископ, [a] значи се стреми към добро дело. Епископът трябва да води безупречен живот. Той трябва да има само една съпруга, да е разумен, разсъдлив, с добро държание и гостоприемен. Трябва да е добър учител, да не е пристрастен към пиенето и да не е свадлив. Той трябва да е търпелив и спокоен, а също и да не обича парите. Трябва добре да управлява семейството си и децата му да му се подчиняват с пълно уважение. (Защото нима може да се грижи за Божията църква [b] някой, който не може да се грижи за собственото си семейство?) Не трябва да е човек, приел вярата скоро, за да не се възгордее и да бъде осъден както дявола. Също така епископът трябва да е уважаван от хората, които не са част от църквата, за да не бъде укоряван и да се хване в капана на дявола.

Помощниците в църквата

Така също дяконите [c] трябва да са достойни за уважение и на думите им да може да се вярва. Те не трябва да са склонни към прекомерно пиене и не трябва да се стремят да забогатеят по нечестен път. Трябва да се държат здраво за тайната истина на вярата и да са с чиста съвест. 10 Тези мъже трябва първо да бъдат изпитани и ако няма нищо против тях, могат да служат като дякони.

11 Също така и жените [d] трябва да бъдат достойни за уважение, да не са клеветници, да са здравомислещи и да заслужават доверие във всичко.

12 Мъжете дякони трябва да имат само една жена и трябва добре да управляват децата и семействата си. 13 Тези, които служат добре, си осигуряват почетно място и голяма увереност в своята вяра в Христос Исус.

Тайната на нашия живот

14 Въпреки че се надявам да те посетя скоро, ти пиша всичко това, 15 така че ако се забавя, да знаеш как трябва да се държи човек в Божия дом, който е църквата [e] на живия Бог, опората и основата на истината. 16 Неоспоримо велика е тайната истина на нашата религия:

Христос [f] се яви в човешки образ,
Духът доказа правотата му, видян бе от ангели,
Благата вест за него бе проповядвана сред народите,
светът повярва в него, издигнат бе в слава. [g]

Footnotes:

  1. Първо Тимотей 3:1 + епископи Хора, избрани да ръководят църквата. Наричат се още „надзиратели“ и „пастири“ (овчари) и тяхната работа е да се грижат за Божиите хора (Дела 20:17,28; Еф. 4:11; 1 Тим. 3:1-6; Тит 1:5-9).
  2. Първо Тимотей 3:5 + църква Гръцка дума, която означава „събрание“. В Новия Завет така се нарича събранието на отделната местна група от вярващи, както и общността на всички християни, целият Божий народ.
  3. Първо Тимотей 3:8 + дякон Гръцка дума, която означава „служител“. Дяконите имат специално служение в църквата.
  4. Първо Тимотей 3:11 жените Възможно е тези „жени“ да са жените на дяконите, но по-вероятно е това да са дякониси – жени, които са назначени да изпълняват специално служение. Вж. Римл. 16:1.
  5. Първо Тимотей 3:15 + църква Гръцка дума, която означава „събрание“. В Новия Завет така се нарича събранието на отделната местна група от вярващи, както и общността на всички християни, целият Божий народ.
  6. Първо Тимотей 3:16 Христос Букв.: „който“. Според някои гръцки ръкописи: „Бог“.
  7. Първо Тимотей 3:16 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes