Add parallel Print Page Options

Живот угодан Богу

Најзад, браћо, молимо вас и заклињемо Господом Исусом да се држите онога што смо вам предали: да треба живети тако да све више напредујете угађајући Богу – као што уосталом и живите. Ви, наиме, знате каква смо вам упутства дали у име Господа Исуса.

Јер је Божија воља да будете свети – да се клоните ванбрачних односа, те да сваки од вас зна владати својим телом на частан и свет начин[a] а не са пожудом и страшћу као што то раде незнабошци који не познају Бога. Не преступајте у овоме, и не наносите штету своме брату, јер Господ кажњава за све то, као што смо вам већ рекли и упозорили вас. Бог нас, наиме, није позвао на нечистоту, већ на посвећење. Стога, ко одбацује ово упутство, не одбацује човека, већ Бога који вам је дао свог Светог Духа.

А што се тиче братске љубави, нема потребе да вам о томе пишем, јер вас је са̂м Бог научио да волите једни друге. 10 Ви, у ствари, и волите сву браћу по целој Македонији. Ипак вас молимо да у томе напредујете у све већој мери.

11 Ревносно се трудите да мирно живите, да гледате своја посла, и радите својим рукама, баш као што смо вам већ рекли, 12 да би ваш живот био за пример неверујућима и да ни од кога не зависите.

Христов долазак

13 Не желим да будете у незнању, браћо, у погледу оних који су уснули[b], да не тугујете као остали који немају наде. 14 Јер, ако верујемо да је Исус умро и ускрсао, тако ће Бог, Исусовим посредством, повести са собом оне који су уснули верујући у Исуса. 15 У сагласности са оним што је са̂м Господ рекао, саопштавам вам да ми живи, преостали за долазак Господњи, нећемо бити испред оних који су уснули. 16 Са̂м Господ ће сићи с неба, па ће на његову заповест, на повик арханђела, на звук Божије трубе, ускрснути најпре они који су умрли верујући у Христа. 17 Онда ћемо и ми живи, преостали, бити заједно са њима однесени на облацима увис, у сусрет Господу, те ћемо заувек бити са њим. 18 Овим речима тешите једни друге.

Footnotes

  1. 4,4 Неки преводе: да знате себи стећи жену на частан и свет начин.
  2. 4,13 Еуфемизам за умрети.