A A A A A
Bible Book List

Първо Солуняни 5 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Бъдете готови за идването на Господа

Братя и сестри, не е нужно да ви пиша за времената и датите, защото вие сами много добре знаете, че Господният Ден [a] ще дойде както крадец в нощта. Хората ще казват: „Всичко е мирно и сме в безопасност“, но изведнъж разрухата ще ги връхлети, както болките – бременната жена, и те няма да могат да избягат!

Но вие, братя и сестри, не живеете в тъмнина, за да ви изненада Денят като крадец, защото всички вие принадлежите на светлината и деня. Ние не принадлежим на нощта и тъмнината. Нека да не спим като другите, а да сме нащрек и да владеем себе си. Онези, които спят, спят през нощта, и онези, които се напиват, се напиват през нощта. Но тъй като ние принадлежим на деня, нека владеем себе си. Нека си сложим като броня вярата и любовта и като шлем – надеждата, да бъдем спасени. Защото Бог ни избра не за да изпитаме гнева му, а да получим спасение чрез нашия Господ Исус Христос, 10 който умря за нас, за да можем – живи или мъртви, когато той дойде – да живеем с него. 11 Утешавайте се един друг и си давайте сили, както правите и сега.

Последни наставления и поздрави

12 Молим ви, братя и сестри, да уважавате онези, които се трудят сред вас и които са ваши ръководители в Господа и ви наставляват. 13 Молим ви да ги цените особено високо и да ги обичате заради делото им. Живейте в мир един с друг.

14 Призоваваме ви, братя и сестри: предупреждавайте мързеливите, насърчавайте боязливите, помагайте на слабите, бъдете търпеливи към всички. 15 Не позволявайте никой да отвръща на злото със зло, а винаги се старайте да вършите добро един на друг и на всички хора.

16 Винаги бъдете изпълнени с радост. 17 Никога не спирайте да се молите. 18 Каквото и да се случи, бъдете благодарни. Така иска Бог да живеете в Христос Исус.

19 Не подтискайте действието на Духа. 20 Не презирайте думите на пророците, 21 а се научете да изпитвате всичко. Дръжте се здраво за онова, което е добро, 22 и стойте настрана от всякакъв вид зло.

23 И нека самият Бог, Богът на мира, да ви освети съвършено и опази цялото ви същество – дух, душа и тяло – безукорно, когато дойде нашият Господ Исус Христос. 24 Онзи, който ви призова, ще направи това. Той държи на думата си.

25 Молете се и за нас, братя и сестри. 26 Поздравете всички братя и сестри със свята целувка. 27 Заклевам ви в Господа това писмо да бъде прочетено на всички братя и сестри.

28 Благодатта на нашия Господ Исус Христос да бъде с вас.

Footnotes:

  1. Първо Солуняни 5:2 + Ден Денят, в който Христос ще дойде да съди хората и ще вземе със себе си онези, които му принадлежат.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes