A A A A A
Bible Book List

Първо Петрово 5 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Божието стадо

Сега се обръщам към презвитерите [a] между вас, защото и аз съм презвитер и свидетел на страданията на Христос, а също и участник в бъдещата слава, която предстои да се открие: грижете се за Божието стадо, което ви е поверено. Пазете го не по принуда, а доброволно, както Бог иска. И го правете не от алчност за пари, а от стремеж да служите. Не се дръжте като господари с онези, които са ви поверени, а бъдете пример на стадото. И когато дойде Върховният Пастир, ще получите неувяхващия венец на славата.

По същия начин вие, по-младите, се подчинявайте на презвитерите и се отнасяйте със смирение един към друг, защото:

„Бог е против горделивите,
    а на смирените дава благодат.“ [b]

Така че смирете се под Божията мощна ръка, за да ви издигне, когато му дойде времето. Оставете всички свои грижи на него, защото той се грижи за вас.

Бъдете с бистър ум и стойте нащрек, защото врагът ви, дяволът, като ревящ лъв обикаля наоколо, търсейки кого да погълне. Съпротивете му се и бъдете твърди във вярата си, като знаете, че на същите страдания са подложени и вашите братя и сестри по целия свят.

10 След тези краткотрайни страдания сам Бог ще оправи всичко. Бог, който е източник на всяка благодат и който ви призова да споделите вечната му слава в Христос Исус, ще ви подкрепи, ще ви даде сила и ще ви предпази от падане. 11 Цялата власт е негова завинаги! Амин.

Поздрави

12 С помощта на Силуан, когото смятам за верен брат, ви написах това кратко писмо, за да ви насърча и да засвидетелствам пред вас, че това е истинската Божия благодат. Останете твърди в нея.

13 Поздравява ви църквата във Вавилон, [c] избрана, както сте избрани и вие. Поздрави и от Марк, моя син в Христос. 14 Поздравете се един друг с целувка на християнска обич.

Мир на всички ви, които сте в Христос.

Footnotes:

  1. Първо Петрово 5:1 + презвитер Възрастен човек, избран да ръководи църквата. Нарича се още „надзирател“ и „пастир“ (овчар) и неговата работа е да се грижи за Божиите хора (Дела 20:17,28; Ефес. 4:11; 1 Тим. 3:1-6; Тит 1:5-9).
  2. Първо Петрово 5:5 Притчи 3:34 (Септуагинта)
  3. Първо Петрово 5:13 Вавилон Както в „Откровение“, и тук думата има преносно значение и вероятно се отнася до Рим.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes