A A A A A
Bible Book List

Първо Петрово 4 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Променен живот

Тъй като Христос премина през телесни страдания, въоръжете се и вие със същото мислене, защото който изтърпи телесни страдания, престава да съгрешава. Така ще можете да посветите останалата част от земния си живот не на човешки страсти, а на изпълнението на Божията воля. Достатъчно дълго досега живяхте, вършейки това, което езичниците [a] харесват – бяхте отдадени на разврат и похотливи страсти, на пиянство, оргии, гуляи и гнусно идолопоклонство. Сега им се струва странно, че не се втурвате с тях в същата широка река на безпътството, и ви хулят. Тези хора ще отговарят пред Христос, който е готов да съди и живите, и мъртвите. Затова Благата вест бе проповядвана и на мъртвите, така че макар да са били осъдени на физическа смърт, както всички хора, чрез Духа да живеят вечно, както Бога.

Бъдете добри управители на Божиите дарби

Наближава краят на всички неща, затова бъдете благоразумни и водете дисциплиниран живот, за да можете да се молите. Преди всичко запазете любовта си един към друг неизменна, защото любовта скрива много грехове. Бъдете гостоприемни един към друг, без да се оплаквате. 10 Всеки да използва дарбата, която е получил, за да служи на другите, като добър управител на Божията благодат в разнообразните й форми. 11 Който говори, да говори думи от Бога. Който служи, да служи със силата, която Бог осигурява, така че във всичко да се прославя Бог чрез Исус Христос. На него принадлежи славата и силата за вечни векове! Амин.

Страдания заради Христос

12 Скъпи мои, не се учудвайте, че сега сте подложени на страдания, които изпитват вярата ви като пречистващ огън. Не мислете, че ви се случва нещо необикновено, 13 а се радвайте, че вземате участие в страданията на Христос, за да може да ликувате, когато се разкрие неговата слава. 14 Благословени сте, ако ви обиждат заради името на Христос, защото Божият славен Дух почива върху вас. 15 Затова никой от вас не трябва да страда като убиец, крадец, престъпник или като натрапник в чужди дела. 16 Но ако някой страда за това, че е християнин, да не се срамува, че носи това име, а да прослави Бога за него. 17 Дойде времето за съд и той започва от Божието семейство. А щом започва с нас, какъв ще е краят за онези, които отхвърлят Благата вест от Бога?

18 „Щом за праведника е
изключително трудно да се спаси,
    какво очаква безбожника и грешника?“ [b]

19 Затова онези, които страдат, защото такава е Божията воля, трябва да поверят душите си на верния Създател и да продължат да вършат добро.

Footnotes:

  1. Първо Петрово 4:3 + езичници По онова време евреите наричат всички останали хора езичници.
  2. Първо Петрово 4:18 Притчи 11:31 (Септуагинта)
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes