A A A A A
Bible Book List

Първо Петрово 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Живият камък и святият народ

Затова изхвърлете от себе си всякаква злоба, всякакво лукавство, лицемерие, завист и всякаква клевета. Като новородени бебета, жадни за мляко, копнейте за чистото учение, което храни духа ви. С него можете да пораснете и бъдете спасени. Вече сте вкусили колко добър е Господ. [a]

Приближете се към него, живия камък, отхвърлен от хората, но безценен за Бога и избран от него. Вие също сте като живи камъни, които Бог използва, за да изгради духовен храм, където да му служите като свято свещенство и да принасяте духовни жертви, които Бог ще приеме чрез Исус Христос. Така е казано в Писанието:

„Виж!
Избрах безценен крайъгълен камък
    и в Сион [b] го полагам.
Който повярва в него,
    никога няма да се посрами.“ [c]

За вас, които вярвате, той е безценен, а за невярващите е

„камъкът, който зидарите отхвърлиха
и който стана крайъгълен камък“, [d]

а също и

„камък, в който хората
    се препъват,
камък, който ги кара да падат.“ [e]

Препъват се, защото не се подчиняват на словото и това им бе отредено.

Но вие сте избран род, царски свещеници, свят народ, хора, които принадлежат на Бога, за да възвестявате могъщите дела на Онзи, който ви призова от тъмнина в своята чудна светлина.

10 Вие, които някога не бяхте народ,
    сега сте Божият народ.
Вие, на които не беше показана милост,
    сега сте получили милост. [f]

Живейте за Бога

11 Скъпи мои, като чужденци и пришълци на този свят, ви призовавам да отбягвате плътските страсти, които воюват с душата ви. 12 Нека поведението ви сред езичниците [g] бъде толкова добро, че макар да ви обвиняват в злосторничество, като видят добрите ви дела, да прославят Бога в деня на идването му.

Подчинявайте се на всяка човешка власт

13 Подчинявайте се на всяка човешка власт заради Господа – 14 и на царя, който представлява върховната власт, и на управниците, които са изпратени от него да наказват престъпниците и да хвалят онези, които вършат добро. 15 Защото такава е Божията воля: с добрите си постъпки да затваряте устата на невежите глупци. 16 Живейте като свободни хора, но не използвайте свободата си за прикриване на злосторничество. Живейте като Божии слуги. 17 Уважавайте всеки човек, обичайте братята и сестрите си в Христос, бойте се от Бога и почитайте царя.

Примерът на Христовото страдание

18 Роби, подчинявайте се на господарите си с пълното дължимо уважение: не само на добрите и внимателните, но и на суровите. 19 Похвално е, ако някой, с мисълта за Бога, понесе болката на несправедливи страдания. 20 Защото нима заслужавате похвала, ако изтърпите, когато ви бият заради извършени от вас престъпления? Но ако изтърпите, когато страдате заради добри дела, заслужавате Божията похвала. 21 Нали за това сте призовани – да последвате примера, оставен от Христос, който също изтърпя страдания за вас.

22 „Той не извърши грях,
    нито някога изрече лъжа.“ [h]

23 Когато го обиждаха, не отвръщаше с обиди; когато страдаше, не заплашваше, а повери себе си на справедливия Съдия. 24 Той взе греховете ни върху себе си в своето тяло на кръста, за да умрем за греха и да заживеем за праведността. С неговите рани се излекувахте. 25 Лутахте се като заблудени овце, но сега се завърнахте при Пастира и Пазителя на душите ви.

Footnotes:

  1. Първо Петрово 2:3 Вж. Пс. 34:8.
  2. Първо Петрово 2:6 + Сион Ерусалим, градът на Божия избран народ.
  3. Първо Петрово 2:6 Исая 28:16
  4. Първо Петрово 2:7 Псалм 118:22
  5. Първо Петрово 2:8 Исая 8:14
  6. Първо Петрово 2:10 Вие, които … милост Вж. Ос. 2:23.
  7. Първо Петрово 2:12 + езичници По онова време евреите наричат всички останали хора езичници.
  8. Първо Петрово 2:22 Исая 53:9
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes