A A A A A
Bible Book List

Първо Петрово 1 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

От Петър, апостол на Исус Христос, до Божиите избраници, чужденци на този свят, разпръснати из провинциите Понт, Галатия, Кападокия, Азия и Витиния. Според плана, който Бог Отец отдавна бе предначертал, вие бяхте избрани да станете негов свят народ чрез действието на Духа, да му се покорявате и да бъдете очистени чрез жертвената смърт [a] на Исус Христос. Благодат и мир да изобилстват над вас.

Жива надежда

Благословен да бъде Богът и Бащата на нашия Господ Исус Христос! В голямата си милост той ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исус Христос от мъртвите и за нетленно, неопетнено и неувяхващо наследство, което се пази за вас в небесата.

Чрез вярата ви Божията сила ви брани, докато получите спасението, готово да се разкрие в края на времето. Зная, че мисълта за това е вълнуваща, въпреки че сега за кратко различни изпитания ще ви причинят скръб. Всички те са нужни, за да може, веднъж изпитана, вярата ви, която е много по-ценна от златото, което макар и изпитано с огън, е нетрайно, да заслужи похвала, слава и чест, когато Исус Христос се яви.

Въпреки че не сте го виждали, го обичате. Въпреки че сега не го виждате, вярвате в него и се изпълвате с неизразима и славна радост, защото получавате крайната цел на своята вяра – спасението на душите си.

10 Пророците, които предсказаха за благодатта, която идваше при вас, прилежно и с най-голямо старание разпитваха за това спасение. 11 Те търсеха да открият какво време и какви обстоятелства сочеше Христовият Дух в тях, когато предричаше предстоящите страдания на Христос и идващата след тях слава. 12 Разкрито им беше, че не на себе си, а на вас служеха, когато говореха за нещата, които сега са ви съобщени от онези, които ви проповядваха Благата вест чрез Святия Дух, изпратен от небето – неща, за които дори ангелите копнеят да узнаят.

Призив към свят живот

13 И така, бъдете въздържани и с бистър ум. Изцяло възложете своите надежди на благодатта, която ще получите, когато Исус Христос се яви. 14 Като послушни деца, престанете да живеете водени от страстите, които имахте преди, когато не бяхте просветени. 15 Във всички свои дела постъпвайте като святи хора, както е свят Онзи, който ви призова. 16 Както е писано: „Бъдете святи, защото аз съм свят.“ [b]

17 И щом наричате Баща този, който безпристрастно съди хората според делата им, докато сте чужденци на този свят, живейте в страхопочитание. 18 Вие знаете, че от безсмисления начин на живот, който наследихте от предците си, ви избавиха не такива преходни неща като сребро или злато, 19 а безценната кръв на непорочния и чист като агне Христос. 20 Той беше избран преди сътворението на света, но се яви в тези последни времена заради вас. 21 Чрез него вие повярвахте в Бога, който го възкреси от мъртвите и му даде слава, за да е в Бога вярата и надеждата ви.

22 Сега, след като очистихте душите си чрез подчинение на истината, можете да покажете искрена братска любов и да се обичате един друг горещо, от чисто сърце. [c] 23 Защото се възродихте не от смъртно, а от безсмъртно семе – Божието слово, което дава живот и пребъдва вечно. 24 Писанието казва:

„Като трева е животът ни
и цялата ни слава –
    като красотата на полско цвете.
Тревата изсъхва и цветът окапва,
25 но словото на Господа
    ще живее вечно.“ [d]

И това е словото, което ви бе проповядвано.

Footnotes:

  1. Първо Петрово 1:2 жертвената смърт Букв.: „поръсването на кръвта“.
  2. Първо Петрово 1:16 Цитат от Лев. 11:44,45; 19:2; 20:7.
  3. Първо Петрово 1:22 от чисто сърце В някои гръцки ръкописи: „от цялото си сърце“.
  4. Първо Петрово 1:25 Исая 40:6-8
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes