Add parallel Print Page Options

Брачни односи

Тако и ви, жене, покоравајте се својим мужевима, да би, ако неки не следе хришћанско учење, без речи били придобијени понашањем својих жена, када виде чистоту вашег понашања и вашу богобојазност. Нека се ваша лепота не састоји само у изгледу: у плетењу косе, у кићењу златом или облачењу хаљина. Уместо тога, красите се унутрашњом лепотом која не пролази, кротким и благим духом, јер је то драгоцено пред Богом. Јер, тако су се некада побожне жене, које су се поуздавале у Бога, красиле покорношћу својим мужевима. Тако је и Сара била покорна Авра̂му, називајући га „господарем“. Ви сте сада њене ћерке, ако чините добро и не дозволите да вас ишта застраши.

На исти начин и ви, мужеви, узмите у обзир да су ваше жене са којима живите слабији пол. Исказујте им част, јер су оне, заједно са вама, наследнице дара живота. Чините то да би ваше молитве биле неометане.

Хришћанске врлине

На крају, будите исте мисли, имајте саосећање једни за друге, исказујте братску љубав, будите љубазни и понизни. Не враћајте зло за зло, или увреду за увреду, него благосиљајте, јер сте на ово позвани, да бисте добили благослов од Бога.

10 Јер Писмо каже:

„Ко жели да ужива живот
    и да добре дане види,
од зла говора нека се уздржи,
    и нек му усне не говоре лажи.
11 Зла нека се клони, а добро нека чини,
    нека тражи мир и за њим нека иде.
12 Јер очи Господње мотре на праведне,
    и уши његове молитву им чују,
а на зликовце мршти му се лице.“

13 Јер ко ће вам наудити ако ревносно чините добро? 14 Наиме, блажени сте ако трпите за праведност. Не дајте да вас уплаше нити збуне. 15 Славите Христа као светог Господа у својим срцима. Будите увек спремни да дате одговор сваком ко затражи од вас да му објасните разлог ваше наде. 16 Али чините то с благошћу и поштовањем. Нека вам савест буде чиста, да се они који изврћу руглу ваше добро хришћанско владање, осрамоте у оном за шта вас клевећу. 17 Наиме, боље је и страдати чинећи добро, ако је то Божија воља, него ли чинећи зло. 18 Јер је Христос једном за свагда претрпео за грешнике, праведник за неправеднике, да нас доведе к Богу. Тело су му убили, али је Божијим Духом био оживљен. 19 Духом је такође сишао у тамницу да проповеда духовима, 20 који су некада, у Нојево време, били непослушни Богу. Бог је стрпљиво чекао да се они покају докле год се градило пловило у коме се неколицина, то јест, осам душа спасло кроз воду, 21 која је пралик крштења, које вас сада спасава. Крштење није уклањање телесне нечистоће, него молитва Богу за чисту савест, а заснива се на ускрсењу Исуса Христа. 22 Он је отишао на небо и сео с десне стране Богу, где су му потчињени анђели, небеске власти и силе.