Add parallel Print Page Options

За сопругите

Вие, мажените жени, треба да им се покорувате[a] на своите сопрузи, дури и ако тие не се однесуваат во согласност со Божјото Слово. Вашето поведение зборува посилно од зборови. Ќе ги придобиете преку вашето непорочно и побожно поведение.

Вашата убавина да не биде само надворешна. Нека не се сведува на дотерување на косата, на накит и скапи облеки. Треба да зрачите со внатрешна убавина, со кроток и тивок дух, со нераспадлив накит, со она што е скапоцено пред Бог.

Така во минатото се украсуваа светите жени. Имајќи вера во Бог, тие им се покоруваа на своите сопрузи. Така Сара му се покоруваше на Авраам, нарекувајќи го свој господар. Вие сте сега нејзини ќерки, и ако го правите тоа што е правилно, од ништо не треба да се плашите.

За сопрузите

Вие, мажите, треба да бидете внимателни спрема своите сопруги. Тие не се толку силни како што сте вие. Почитувајте ги затоа што и тие, заедно со вас, ќе го наследат Божјиот милостив подарок - вечниот живот. Само така вашите молитви нема да бидат попречувани.

За сите христијани

На крајот, како заклучок, сите бидете сложни, сочувствителни еден спрема друг, сакајте се, бидете љубезни и понизни. Не враќајте зло за зло, ниту навреда за навреда. Напротив, дури и во такви ситуации бидете љубезни со луѓето и посакувајте им благослов. Токму заради тоа Бог и ве одбра и тоа е она што Тој го очекува од вас. Така ќе го добиете Неговиот благослов.

10 „Човек што си го сака животот

и сака да доживее многубројни и среќни дни,

нека си го варди јазикот од зла дума

и усните од лага.

11 Од злото настрана нека се држи

добро нека прави,

кон мир нека се стреми

и за мир нека работи.

12 А Господ бдее над праведниците

и благонаклоно им ги слуша молитвите,

додека спрема оние што вршат зло

Господ го упатува Својот прекорен поглед[b].“

Кога страдате неправедно

13 Ако ревносно правите добро, кој ќе ви напакости? 14 Па дури и ако страдате, борејќи се за правдата, Господ ќе ве награди. Затоа, немојте да се плашите од нивните закани, не губете си го спокојството. 15 Почитувајте Го Христос од се срце, како свој Господ. Бидете секогаш подготвени да му одговорите на секој што ќе ве праша за вашата христијанска вера[c]. 16 Одговарајте им на луѓето кротко и со страхопочит. Вашата совест треба да биде чиста. Тогаш оние што зборуваат против вас ќе бидат посрамени од вашето добро поведение, какво што и му прилега на еден следбеник на Христос. 17 Па ако Бог допушти и да страдате, подобро е да страдате поради тоа што вршите добро, отколку да страдате поради зли дела.

18 Па и Христос пострада,

кога умре за нашите гревови, еднаш засекогаш.

Тој беше безгрешен, но умре за нас грешните,

за да не врати кај Бог.

Телесно беше убиен, но преку Светиот Дух оживеа[d].

19 Тој отиде да им проповеда на духовите што лежат в затвор, 20 на оние што долго време во минатото беа непокорни, а Бог трпеливо ги чекаше, на оние што изгинаа во времето на Ное. Тогаш беше направен ковчегот во кој само неколкумина, односно осум души, се спасија од смрт преку водата.

21 Таа симболика го претставува крштавањето со кое сега сте спасени. Крштавањето не е отстранување на нечистотијата од телото, туку завет пред Бог што се дава со чиста совест. Тоа е сега можно затоа што Исус Христос воскресна.

22 Сега Христос е на небото и седи на почесно место - од десната[e] страна на Бог. Сите ангели, власти и сили се под Негова контрола.

Footnotes

  1. 1 Петар 3:1 Или: да го прифатите авторитетот на своите сопрузи.
  2. 1 Петар 3:12 Псалм 34:12-16.
  3. 1 Петар 3:15 Буквално: надеж.
  4. 1 Петар 3:18 Или: духовно оживеа.
  5. 1 Петар 3:22 Почесно место, резервирано за оној што има моќ да управува во името на царот.