Add parallel Print Page Options

Живети за Бога

Пошто је, дакле, Христос страдао у телу, и ви се наоружајте том истом мишљу. Јер, ко је страдао у телу, престао је да греши, па остатак свог земаљског живота више не живи по људским пожудама, него по Божијој вољи. Доста је, наиме, што сте у прошлости извршавали вољу незнабожаца тако што сте живели у разузданостима, пожудама, пијанчењима, теревенкама, банчењима и гнусном идолопоклонству. Они се чуде што се заједно с њима не сливате у исту поплаву раскалашности, па вас обасипају погрдама. Они ће полагати рачун Ономе који је спреман да суди живима и мртвима. Јер, зато је и мртвима објављено еванђеље, да у погледу тела буду осуђени по људским мерилима, а да у погледу духа живе по Божијим.

Приближио се крај свега. Стога будите разборити и трезвени, да можете да се молите. Пре свега, истрајно волите један другога, јер љубав покрива мноштво греха. Гостољубиво примајте један другога, без гунђања. 10 Служите један другом у складу с милосним даром који је сваки од вас добио, као добри управитељи разнолике Божије милости. 11 Ако неко говори, нека то чини као да говори Божије речи; ако неко служи, нека то чини снагом коју даје Бог, да се Бог у свему прослави кроз Исуса Христа. Њему слава и моћ довека. Амин.

Страдање хришћана

12 Не чудите се, драги моји, пожару који букти међу вама да вас искуша, као да вам се догађа нешто необично. 13 Него, радујте се што имате удела у Христовим страдањима, да бисте се и приликом откривења његове славе радовали и клицали. 14 Благо вама ако вас вређају због Христовог имена, јер на вама почива Дух славе, Божији Дух. 15 Нека нико од вас не страда као убица, крадљивац или какав други злочинац, па чак ни као наметљивац. 16 А ако страда као хришћанин, нека се не стиди, него нека прослави Бога тим именом. 17 Јер, време је да Суд почне од Божијег дома. Па, ако прво од нас почиње, како ли ће завршити они који се не покоравају Божијем еванђељу? 18 И:

»Ако се праведник једва спасава,
    где да се појаве безбожник и грешник?«(A)

19 Нека стога они који страдају по Божијој вољи повере своју душу верном Створитељу чинећи добро.