Add parallel Print Page Options

Лот се одваја од Аврама

13 И тако оде Аврам из Египта у Негев[a] са својом женом и свом својом имовином. С њим је био и Лот. Аврам је био веома богат стоком, сребром и златом.

Путујући од места до места, из Негева је стигао до Ветиља, до места између Ветиља и Гаја, где му је испрва био шатор, до места на коме је раније подигао жртвеник. Ту је призвао име Господње.

А и Лот, који је ишао с Аврамом, је имао оваца, говеда и шатора. Међутим, земља није могла да их издржава док су били заједно; наиме, њихова имовина је била велика, тако да нису могли да живе заједно. Настајале су свађе између пастира Аврамове стоке и пастира Лотове стоке. У то време су у земљи живели Хананци и Фережани.

Стога Аврам рече Лоту: „Нека не буде свађе између тебе и мене, између мојих и твојих пастира. Па браћа смо! Није ли цела земља пред тобом? Одвој се од мене. Кренеш ли ти на лево, ја ћу на десно, кренеш ли на десно, ја ћу на лево.“

10 Лот је погледао око себе и видео да је сва Јорданска долина добро наводњена, као врт Господњи, као земља египатска према Соару. То је било пре него што је Господ уништио Содому и Гомору. 11 Лот изабере за себе Јорданску долину и оде на исток. Тако су се одвојили један од другог. 12 Аврам је живео у Ханану, а Лот је живео у градовима долине и разапео своје шаторе све до Содоме. 13 А становници Содоме су били опаки: силно су грешили против Господа.

14 Након што се Лот оделио, Господ рече Авраму: „Подигни свој поглед с места на коме си и погледај према северу и југу, истоку и западу, 15 јер сву земљу коју видиш даћу теби и твоме потомству заувек. 16 А твоје ћу потомство учинити бројним као прах на земљи. Па ако ко буде могао да преброји зрнца прашине, и твоје ће потомство моћи да изброји. 17 Устани и прођи земљом уздуж и попреко, јер ћу је теби дати.“

18 Аврам покупи своје шаторе и дође и настани се код великих храстова Мамрије, што су код Хеврона. Онде је подигао жртвеник Господу.

Footnotes

  1. 13,1 Негев значи и југ, што значи да је Аврам са женом отишао у јужни, пустињски део Ханана.