Add parallel Print Page Options

Бог позива Аврама

12 Господ рече Авраму: „Иди из своје земље, од своје родбине и дома свога оца у земљу коју ћу ти показати.

Учинићу од тебе велики народ,
    благословићу те
и име ти учинити славним;
    ти са̂м ћеш бити благослов.
Благословићу оне који тебе благослове,
    а проклећу оног који тебе проклиње.
По теби ће бити благословена
    сва племена на земљи.“

Аврам је кренуо онако како му је рекао Господ. Са њим је пошао и Лот. Авраму је било седамдесет пет година када је отишао из Харана. Аврам је повео са собом своју жену Сарају и Лота, сина свога брата, и сву имовину коју су стекли, заједно са свим слугама које су прибавили у Харану, те сви пођу за Ханан. Дошавши у Ханан, Аврам је путовао до места Сихема – до великог храста Море. У то време су Хананци живели у земљи. Господ се указао Авраму и рекао му: „Твоме потомству ћу дати ову земљу.“ На том месту је Аврам саградио жртвеник Господу који му се указао.

Одатле је продужио према брдима источно од Ветиља, те је поставио свој шатор између Ветиља на западу и Гаја на истоку. Ту је Аврам саградио жртвеник Господу и призвао име Господње.

Аврам је потом наставио да путује од места до места према Негеву.

Аврам у Египту

10 Али кад је у земљи настала глад, Аврам се спустио у Египат да тамо проведе неко време; у земљи је, наиме, завладала велика глад. 11 Кад је био надомак Египта, Аврам рече својој жени Сараји: „Брине ме што си лепа жена. 12 Када те Египћани виде, рећи ће: ’То је његова жена.’ Онда ће ме убити, а тебе оставити на животу. 13 Зато реци да си моја сестра, да би се добро опходили према мени, те да би ми, због тебе, поштедели живот.“ 14 Кад је Аврам ушао у Египат, опазе Египћани да је жена веома лепа. 15 А кад су је опазиле и фараонове слуге, похвалиле су је пред фараоном, па су је одвеле на фараонов двор. 16 Због ње се фараон показао добрим према Авраму, тако да је овај стекао ситну и крупну стоку, магарце, слуге и слушкиње, магарице и камиле.

17 Али Господ удари фараона и сав његов дом опаким пошастима[a] због Аврамове жене Сараје. 18 Фараон позва Аврама и рече му: „Шта си ми то учинио? Зашто ми ниси рекао да је она твоја жена? 19 Зашто си рекао: ’Она је моја сестра’, а ја је узео себи за жену? Ево ти сад твоје жене. Узми је и одлази!“ 20 Фараон га онда преда својим људима, а ови га испрате с његовом женом и свом његовом имовином.

Footnotes

  1. 12,17 Исти израз за болест је употребљен у Левитској књизи (трећа књига Мојсијева), а означава неку врсту кожне болести.