Add parallel Print Page Options

Соломонов двор и остале зграде

Соломон је зидао себи двор тринаест година и довршио га. Сазидао је и дом у Ливанској шуми, стотину лаката дуг, педесет лаката широк и тридесет лаката[a] висок, на четири кедрова стуба, с кедровим гредама изнад стубова. Дом је био покривен кедровим дрветом преко греда, које су биле на четрдесет пет стубова, по петнаест у сваком реду. Било је три реда прозора, један наспрам другог у три реда. Сва врата и прагови су били на четири угла, с прозорима који су стајали један наспрам другог у три реда.

Начинио је и трем од стубова, педесет лаката дуг и тридесет лаката[b] широк. Трем је био с предње стране а испред њега су били стубови с надстрешницом.

Затим је начинио престони трем, то јест, судски трем где је делио правду; био је обложен кедровином од пода до крова. У његовој кући где је пребивао, био је други трем иза оног трема. Он је направио дом као тај трем за фараонову ћерку којом се оженио.

Све ово је било од скупоценог камена, тесаног на меру и сеченог тестером, и изнутра и споља, од пода до крова, и споља до великог дворишта. 10 Темељ је био од великог и скупоценог камења, величине од осам и десет лаката[c]. 11 Одозго је било скупоцено камење тесано по мери, и кедрове даске. 12 Велики трем је имао унаоколо три реда тесаног камења и један ред кедрових балвана, као унутрашње двориште Дома Господњег и храмски трем.

Опрема Дома

13 Цар Соломон је послао поруку Хираму из Тира и позвао га. 14 Он је био син једне удовице из Нефталимовог племена, коме је отац био из Тира. Он је био уметник бронзарски. Хирам је био веома вешт и уман, па је свашта умео да направи од бронзе. Он је дошао к цару Соломону и урадио му сав посао.

15 Салио је два стуба од бронзе; један стуб је био осамнаест лаката висок, а дванаест лаката[d] му је био обим унаоколо. Други стуб је био једнак првом. 16 Затим је начинио два оглавља саливена од бронзе да се ставе одозго на стубове. Једно оглавље је било високо пет лаката, а друго оглавље је такође било високо пет лаката[e]. 17 На оглављима, која су била на врху стубова, начинио је преплетене плетенице и врпце у облику ланаца; седам на једном оглављу и седам на другом оглављу. 18 На та два оглавља је направио и два реда нарова око једне плетенице да покривају оглавље на врху стубова; исто је направио и на другом оглављу. 19 На та два оглавља на врху стубова у трему, били су направљени љиљани од четири лакта[f]. 20 На оглављима оба стуба, изнад и испод плетеница, било је две стотине нарова у два реда свуда око оба оглавља.

21 Такве стубове је поставио на трему Дома; десни стуб је назвао Јакин, а леви стуб је назвао Воаз. 22 На врху стубова били су вешто израђени љиљани. Тако је рад на стубовима био завршен.

23 Затим је израдио море од искованог метала. Било је сасвим округло и имало је десет лаката од једног краја до другог; било је пет лаката високо, а у обиму је било тридесет лаката[g], мерено ужетом. 24 Испод руба су му били украси у облику цветних латица свуда око њега, по десет на сваки лакат, којима је било опточено море унаоколо; два је реда латица било саливено с њим.

25 Море је стајало на дванаест волова; три су гледала на север, три су гледала на запад, три су гледала на југ, а три су гледала на исток. Море је стајало на њима одозго, а њихова задња страна је била унутра. 26 Дебљина му је била један педаљ[h], а руб му је био као руб чаше, као цвет љиљана, и примало је две хиљаде вата[i].

27 Затим је начинио десет подножја од бронзе; свако подножје је било по четири лакта у дужину, четири лакта у ширину, и три лакта[j] у висину. 28 А подножја су била овако направљена: оквири су били причвршћени између углова. 29 На оквирима мећу угловима били су лавови, волови и херувими, а одозго на угловима су били стубићи. Испод и изнад лавова и волова био је искован венац. 30 Испод сваког подножја била су по четири бронзана точка с бронзаним осовинама, а на четири угла били су држачи. Држачи под сваком умиваоницом били су сливени са сваким венцем. 31 Отвор унутар подножја, био је један педаљ[k]. Отвор је био округао, а са својим постољем био је педаљ и по[l]. На отвору су били урезани украси; али оплате нису биле округле, него четвртасте.

32 Четири точка су била испод оплата, а осовине точкова су биле причвршћене на постоље. Висина сваког точка била је лакат и по[m]. 33 Точкови су били направљени као точкови за кола; њихове осовине, главњаче, наплаци и паоци, све је било ливено. 34 Била су четири држача на четири угла; држачи су били спојени с постољем. 35 На врху постоља био је округли ремен пола лакта[n] висине. Држачи и оплате су били причвршћени за врх постоља. 36 На његовим угловима и оплатама изрезао је херувиме, лавове и палме, где год је било места, и венце свуда унаоколо. 37 На тај је начин начинио десет подножја; сви су били једнако саливени, једнаке мере и облика.

38 Начинио је и десет умиваоница од бронзе, које су захватале по четрдесет вата[o]; свака умиваоница је имала обим од четири лакта[p], и свака је умиваоница захватала по четрдесет вата. По једна умиваоница је стајала на сваком од десет подножја. 39 Наместио је пет подножја на десној страни Дома, и пет на левој страни Дома. Море је поставио на десну страну, према југоистоку.

40 Хирам је направио и лонце, лопатице и котлиће. Тако је Хирам довршио сав посао који је радио на Дому Господњем за цара Соломона:

41 Два стуба и два округла оглавља на врху два стуба, и две плетенице да покривају та два оглавља на врху два стуба;

42 четири стотине нарова на две плетенице; два реда нарова на свакој плетеници, да покривају два округла оглавља на врху стубова;

43 десет подножја и десет умиваоница на њима;

44 једно море и дванаест волова испод мора;

45 лонце, лопатице и котлиће. Сви судови које је Хирам направио цару Соломону за Дом Господњи, били су од углачане бронзе.

46 Цар их је лио у глиненим калупима, у долини Јордана, између Сокота и Сартана. 47 Соломон није мерио све судове, јер их је било много; није се тражио извештај о тежини бронзе.

48 Соломон је направио и све остало посуђе које је било у Дому Господњем:

златни жртвеник,

златни сто на коме је био принесени хлеб,

49 свећњаке од чистог злата, пет с десне стране и пет с леве стране испред Светиње над светињама;

латице, светиљке и машице од злата;

50 чаше, усекаче и котлиће; кадионице и тепсије од чистог злата;

златне преворнице за врата унутрашњег Дома – за Светињу над светињама и за врата велике дворане.

51 Тако је био довршен сав посао који је цар Соломон урадио за Дом Господњи. Затим је унео у ризницу Дома Господњег ствари које је његов отац Давид посветио: сребро, злато, и посуђе.

Footnotes

 1. 7,2 Око 50 m дуг и широк и око 15 m висок.
 2. 7,6 Око 25 m дуг и 15 m широк.
 3. 7,10 Око 4 m и 5 m.
 4. 7,15 Око 9 m у висину и 6 m у обиму.
 5. 7,16 Око 2,5 m.
 6. 7,19 Око 2 m.
 7. 7,23 Око 5 m од једног до другог краја, око 2,5 m у висину а у обиму око 15 m.
 8. 7,26 Око 23 cm.
 9. 7,26 Око 40.000 l.
 10. 7,27 Око 2 m у дужину и ширину и око 1,5 m у висину.
 11. 7,31 Око 23 cm.
 12. 7,31 Око 34,5 cm.
 13. 7,32 Омо 75 cm.
 14. 7,35 Око 25 cm.
 15. 7,38 Између 1.000-1.600 l, зависно од начина рачунања древних мера.
 16. 7,38 Око 2 m.