Add parallel Print Page Options

Соломон гради Дом

Четири стотине и осамдесете године по изласку Израиљаца из Египта, а четврте године владавине цара Соломона над Израиљем, месеца Зива – а то је други месец – он је почео да гради Дом Господњи.

Дом који је цар Соломон саградио Господу био је шездесет лаката дуг, двадесет лаката широк и тридесет лаката висок[a]. Трем испред главне дворане Дома био је двадесет лаката дуг, према ширини Дома, и десет лаката[b] широк, према дужини Дома. За Дом је начинио уске прозоре с решеткама. Уз зид Дома је подигао грађевину на спратове, која се простирала око зидова Дома, и око Светилишта и Светиње над светињама; у њој је направио бочне одаје. Доњи спрат грађевине је био широк пет лаката, средњи спрат шест лаката, а трећи седам лаката[c]; јер је поставио потпорне греде споља око Дома, да се греде не би уметале у зидове Дома.

Док се Дом зидао, градили су га каменом који је већ био обрађен у каменолому, па се у Дому није чуо ни чекић, ни секира нити икакво гвоздено оруђе за време његове изградње.

Улаз доњег спрата био је на јужној страни Дома; степенице су завијале горе на средњи спрат, а са средњег на трећи. Кад је довршио градњу Дома, покрио га је гредама и кедровим даскама. 10 Саградио је грађевину око целог Дома. Висина сваког спрата је била пет лаката[d]; они су са Домом били спојени кедровим гредама.

11 Реч Господња дође Соломону: 12 „Што се тиче Дома који градиш, ако будеш следио моје прописе и слушао моје уредбе, ако будеш држао све моје заповести живећи по њима, преко тебе ћу испунити своје обећање, које сам дао твом оцу Давиду за тебе. 13 А ја ћу се настанити међу Израиљцима и нећу оставити свој народ Израиљ.“

14 Тако је Соломон изградио Дом и довршио га. 15 Унутрашње зидове Дома је обложио кедровим даскама. Зидове Дома је обложио дрветом, од пода до таванице. Под је обложио чемпресовом даском. 16 На задњој страни Дома је начинио преграду од двадесет лаката[e] од кедрове даске, од пода до зидова; то је саградио као унутрашње Светилиште – Светињу над светињама. 17 Светилиште у Дому испред Светиње над светињама било је четрдесет лаката.[f] 18 А на кедровини унутар Дома су били урезани пупољци и растворени цветови. Све је било од кедровине, тако да се камен нигде није видео.

19 Светињу над светињама је саградио унутар Дома да тамо постави Ковчег савеза Господњег. 20 Испред Светиње над светињама, која је била двадесет лаката дуга, двадесет лаката широка, двадесет лаката[g] висока и обложена чистим златом, био је жртвеник од кедровине који је такође обложио. 21 Соломон је унутрашњост Дома обложио чистим златом, а испред Светиње над светињама је развукао ланац и обложио га златом. 22 Сав Дом је обложио златом, а златом је обложио и сав жртвеник код Светиње над светињама.

23 У Светињи над светињама је начинио херувиме од маслиновог дрвета; сваки је био висок десет лаката[h]. 24 Једно крило херувима је имало пет лаката, а тако је и друго крило херувима имало пет лаката. Од врха једног крила до врха другог је било десет лаката.[i] 25 И други херувим је био десет лаката; оба херувима су имала исту меру и исти облик. 26 Висина сваког херувима је била десет лаката[j]. 27 Херувиме је поставио усред унутрашњег Светилишта. Крила херувима су била раширена, тако да је крило једног додиривало један зид, а крило другог додиривало други зид. Друга крила су им се додиривала у средини Светилишта. 28 И херувиме је обложио златом.

29 По свим зидовима Дома, изнутра и споља, урезао је ликове херувима, палми, и растворених цветова. 30 Тако је и под у Дому обложио златом споља и изнутра.

31 За улаз у Светињу над светињама направио је двокрилна врата од маслиновог дрвета; стуб и довратници су били на пет углова[k]. 32 На тим двокрилним вратима од маслиновог дрвета је урезао ликове херувима, палми и растворених цветова, и обложио их златом; херувиме и палме је обложио листићима злата. 33 Исто је учинио и са улазом у Светилиште, са довратницима од маслиновог дрвета на четири угла, 34 и са двокрилним вратима од чемпресовог дрвета; свако крило је било направљено од два дела који су се склапали и расклапали. 35 На њих је урезао херувиме, палме и растворене цветове, па је изрезбарено равномерно обложио златом.

36 Саградио је и унутрашње предворје од три реда тесаног камења и једног реда кедрових греда.

37 Темељи Дома Господњег су били положени четврте године у месецу Зиву. 38 Једанаесте године месеца Вула, који је осми месец, Дом је био завршен са свим својим деловима и према свему што је било одређено за њега. Соломон га је изградио за седам година.

Footnotes

 1. 6,2 Око 30 m дуг, 10 m широк и 15 m висок.
 2. 6,3 Око 10 m дуг и 5 m широк.
 3. 6,6 Доњи око 2,5 m ширине, средњи око 3 m а трећи око 3,5 m.
 4. 6,10 Око 2,5 m.
 5. 6,16 Око 10 m.
 6. 6,17 Око 20 m.
 7. 6,20 Око 10 m дуга, широка и висока.
 8. 6,23 Око 5 m.
 9. 6,24 Свако крило је имало 2,5 m а 5 m од врха до врха.
 10. 6,26 Око 5 m.
 11. 6,31 Не зна се тачно о каквим вратима се овде ради, односно како су ова врата функционисала. Отуда разлике у преводу.