Add parallel Print Page Options

Ширење Давидовог царства

18 После тога Давид је потукао Филистејце и покорио их, па је од њих узео Гат са његовим селима.

Затим је поразио Моавце, те су постали Давидови поданици, па су му плаћали данак.

Давид је потукао и Адад-Езера, цара Сове, према Амату, који је изашао да утврди своју власт уз реку Еуфрат. Давид је од њега заробио хиљаду бојних кола, седам хиљада коњаника и двадесет хиљада пешака. Давид је подрезао жиле свим коњима, осим једне стотине, коју је задржао.

Арамејци из Дамаска дођу у помоћ Адад-Езеру, совском цару, али Давид поби Арамејцима двадесет две хиљаде људи. Давид је, потом, поставио постаје у Араму дамашћанском; Арамејци су постали Давидови поданици, па су му доносили данак. Господ је давао победу Давиду где год је ишао.

Давид је од Адад-Езерових слугу узео златне штитове и донео их у Јерусалим. Из Адад-Езерових градова, Тивата и Хуна, Давид је однео огромну количину бронзе, од које је Соломон направио бронзано море, стубове и бронзано посуђе.

Кад је Тоја, цар аматски, чуо да је Давид потукао сву војску Адад-Езера, цара совског, 10 послао је свога сина Адорама цару Давиду да га поздрави и да му честита што је заратио против Адад-Езера и поразио га. Наиме, Адад-Езер је ратовао против Тоје. Још је послао и свакојаке предмете од злата, сребра и бронзе.

11 И то је цар Давид посветио Господу, заједно са сребром и златом које је узео од свих народа: од Едомаца, Моаваца, Амонаца, Филистејаца и Амаличана.

12 Серујин син Ависај је побио осамнаест хиљада Едомаца у Сланој долини. 13 Давид је поставио војне таборе по свој Идумеји, тако да су сви Едомци постали Давидови поданици. Господ је давао победу Давиду где год је ишао.

Давидови дворани

14 Давид је владао над целим Израиљем, судећи и делећи правду целом свом народу. 15 Јоав, син Серујин, био је над војском, а Јосафат, син Ахилудов, био је дворски саветник[a]. 16 Садок, син Ахитувов, и Авимелех, син Авијатаров, били су свештеници. Шавша је био писар[b]. 17 Венаја, син Јодајев, је био над Херећанима и Фелећанима, а Давидови синови су били први до цара.

Footnotes

  1. 18,15 Дословно: онај који се сећа, или подсећа. Могуће је да израз мазкир у јеврејском означава дворског записничара.
  2. 18,16 Особа која је водила царску преписку.