Add parallel Print Page Options

Давида помазују за цара целог Израиља

11 Тада се сав Израиљ окупио код Давида у Хеврон, па су му рекли: „Ево, ти си наше тело и крв. Па и раније, кад је Саул био цар, ти си водио Израиља у походе. И теби је Господ, Бог твој, рекао: ’Ти ћеш бити пастир моме народу, Израиљу; ти ћеш бити владар Израиљу.’“

Све старешине Израиљеве су дошле к цару у Хеврон, па су склопили савез са Давидом у Хеврону пред Господом и помазали Давида за цара над Израиљем, по речи коју је Господ рекао преко Самуила.

Јерусалим постаје престоница Израиља

Давид је са свим Израиљцима кренуо на Јерусалим, то јест, Јевус. Тамо су Јевусејци били становници земље. А становници Јевуса су рекли Давиду: „Нећеш ући овамо!“ Но, Давид је, ипак, освојио сионску тврђаву, а то је сад Давидов град.

Тада је Давид рекао: „Ко први потуче Јевусејце, постаће врховни главар и кнез.“ Јоав, син Серујин, се први успео, те је постао врховни војвода.

Пошто се Давид настанио у тврђави, прозвали су је Давидовим градом. Он је саградио град унаоколо, од Милона унаоколо, а Јоав је обновио остали део града. Давид је постајао све моћнији, јер је Господ над војскама био с њим.

Давидови јунаци

10 А ово су главари Давидових јунака, који су му са свим Израиљем свесрдно помагали да ојача његова владавина и да постане цар над Израиљем, по речи Господњој. 11 Ово је списак Давидових јунака:

Јасовеам, син Ахмонијев, главар тридесеторице; он је замахнуо својим копљем на три стотине, и побио их одједном.

12 За њим, Додов син Елеазар Ахошанин, један од три јунака. 13 Он је био с Давидом у Фас-Дамиму, кад су се Филистејци окупили за битку. На месту где је била њива пуна јечма, народ је побегао од Филистејаца. 14 Тада су они стали насред поља, одбранили га и потукли Филистејце. Тако је Господ извојевао велику победу.

15 У време жетве, водећа тројица међу тридесеторицом дођу к Давиду у Одоламску пећину, док је филистејска војска била утаборена у рефаимској долини. 16 Тада је Давид био у тврђави, а у Витлејему је био филистејски војни табор. 17 Давид жељно рече: „Е, кад би ме неко напојио водом из студенца што је код витлејемске капије!“ 18 Тада се она тројица пробију кроз филистејски табор, извуку воде из студенца што је код витлејемске капије, понесу је и донесу Давиду. Али Давид није хтео да је пије, него је излио пред Господом 19 и рекао: „Не дај, Боже, да то учиним! Зар да пијем крв ових људи? Они су, наиме, донели воду не марећи за свој живот!“ Зато није хтео да пије.

То су учинила та тројица јунака.

20 Ависај, Јоавов брат, је био водећи међу тројицом. Он је подигао копље против три стотине и побио их. Тако је себи стекао име међу тројицом. 21 Пошто је био најславнији међу тридесеторицом, постао им је заповедник. Ипак, није достигао ону тројицу.

22 Венаја, син Јодајев. Он је био храбар ратник из Кавзеела, који је учинио велика дела. Он је убио два сина Ариела Моавца. А једног снежног дана је сишао у јаму и убио лава. 23 А убио је и неког Египћанина, горостаса, пет лаката[a] високог, који је имао копље као ткалачко вратило. Венаја је изашао пред њега са штапом, истргао копље из Египћанинове руке и убио га његовим копљем. 24 Венаја, син Јодајев, је учинио ове ствари, па је тако стекао име међу тројицом јунака. 25 Он је био најславнији међу тридесеторицом, али није достигао ону тројицу. Давид га је поставио за заповедника своје телесне страже.

26 А ово су били храбри ратници:

Јоавов брат Асаило,

Додов син Елханан из Витлејема,

27 Шамот Ароранин,

Хелис Фелоњанин,

28 Икисов син Ира из Текује,

Авиезер из Анатота,

29 Сивехај из Хусата,

Илај из Ахоша,

30 Марај из Нетофата,

Ванин син Хелед из Нетофата,

31 Ривајев син Итај из Гаваје Венијаминове,

Венаја Пиратоњанин,

32 Урај из долине Гаса,

Авило из Арвата,

33 Азмавет из Ваурима,

Елијава из Салвона,

34 Синови Асима Гизоњанина,

Сагијин син Јонатан Араранин,

35 Сакаров син Ахијам Араранин,

Уров син Елифал,

36 Ефер из Мехирата,

Ахија из Фелона,

37 Есро Кармилац,

Есвајев син Нарав,

38 Натанов брат Јоило,

Агаринов син Мивар,

39 Селек Амонац,

Нареј Вироћанин, штитоноша Јоава, сина Серујиног,

40 Ира Јетранин,

Гарив Јетранин,

41 Урија Хетит,

Алајев син Завад,

42 Сизин син Адина Рувимовац, главар Рувимоваца, и тридесет с њим,

43 Махин син Анан,

Јосафат из Митне,

44 Озија из Астарота, синови Хотама Ароиранина, Сама и Јеиел,

45 Симријев син Једиаило

и његов брат Јоха из Тисе,

46 Елило Мављанин,

Елнамови синови Јеривај и Јосавија,

Јетема Моавац,

47 Елило, Овид и Јасило из Месоваје.

Footnotes

  1. 11,23 Око 2,5 m.