Add parallel Print Page Options

ОДГОВОРИ НА НЕКОЛКУ ПРАШАЊА

1) За бракот и брачните односи

А сега да ви одговорам на прашањата што ми ги поставивте во вашето писмо. Прво: Да, добро е човек да не се жени[a]. Но, поради опасност од блудства, секој маж треба да има своја жена и секоја жена свој маж.

Мажот нека ги исполнува брачните должности спрема својата сопруга, а исто така и жената спрема својот сопруг. Телото на жената не е само нејзино, туку му припаѓа и на нејзиниот сопруг. Исто така и телото на мажот не е само негово, туку и на неговата сопруга. Затоа, не лишувајте се еден од друг, освен, по исклучок, ако така заедно се договорите, и тоа нека биде само за извесно време и со цел да се посветите на молитва. Потоа вратете се на нормалниот интимен живот, за да не ве наведе на искушение Сатаната, користејќи ја вашата невоздржливост.

Ова ви го кажувам како нешто што е дозволено, а не како заповед. Би сакал секој човек да биде самостоен, како што сум јас. Но не сме сите исти. Бог некого дарувал да живее во брак, а друг да живее како самец.

На неженетите и на оние чиј брачен другар починал, им препорачувам: да останат самостојни, како што сум и јас. Но, ако не можат да издржат, нека стапат во брак, зашто подобро е да се во брак, отколку страста постојано да гори во нив.

10 На оние што се во брак им заповедам да не се разведуваат. Тоа не е заповед од мене, туку од Господ[b]. Жената нека не се разведува од својот сопруг. 11 Ако сепак се разведе, да не стапува во нов брак, или нека му се врати на својот маж. Истото важи и за мажите: да не се разведуваат од своите сопруги.

12 На другите можам да им дадам мој совет. Тоа не е заповед од Господ, туку мој личен совет. Ако некој христијанин има сопруга што не е христијанка и таа сака да живее со него, нека не ја остава. 13 Така, и ако христијанка има сопруг што не е христијанин и тој сака да живее со неа, нека не го остава, 14 бидејќи жената христијанка му носи светост на својот брак, па со тоа и на мажот, иако тој не е христијанин. Така е и кога мажот е христијанин, а неговата сопруга не е; тој му носи светост на својот брак, а со тоа и на својата сопруга. Кога не би било така, вашите деца би биле нечисти, а сега тие се свети[c].

15 Ако брачниот другар што не е христијанин сака да се разведе, нека си оди. Во таков случај, не сте должни да живеете во постојани расправии, зашто Бог сака Неговите деца да живеат во мир. 16 Впрочем, можете ли да бидете сигурни дека ќе успеете[d] да го убедите вашиот брачен другар да стане христијанин и да се спаси?

17 Секој нека остане во ситуацијата во која Господ го избрал, кога Бог го повикал да поверува. Ова правило го кажувам по сите цркви. 18 На пример, ако некој, пред да биде повикан да поверува, веќе бил обрежан, нека не го крие тоа. Ако не бил обрежан, нека не се обрежува. 19 Дали човек е обрежан или не, воопшто не е важно. Важно е да живееме според Божјите заповеди.

20 Секој нека остане во онаа состојба во која бил кога Бог го повикал. 21 Ако си бил роб кога Бог те повикал да поверуваш во Христос, и се уште си роб - не вознемирувај се! Но ако ти се укаже можност да станеш слободен, искористи ја. 22 А за Господ, оној што бил повикан како роб, е слободен, а оној што бил повикан како слободен човек, сега е роб на Христос. 23 Скапо сте платени и сега и едните и другите сте „Христови робови“, и немојте на никој друг да му слугувате! 24 Значи, драги пријатели, секој нека остане во ситуацијата во која ве затекнал Божјиот позив.

2) За девојките и за (не)стапување во брак

25 За девојките немам посебна заповед од Господ, но можам да ви го кажам моето мислење и сметам дека можете да ми верувате како на човек спрема кого Господ покажал милостива благонаклоност. 26 Сметам дека, поради тешкотиите низ кои сега минуваме, добро е човек да остане во состојбата во која е затекнат. 27 Ако си во брак, не барај развод, а ако не си, не настојувај да стапиш во брак. 28 Ако сепак стапиш во брак, тоа не е грев. Ако една девојка стапи во брак, тоа не е грев. Но, ќе помине низ многу овоземни неволи од кои се обидувам да ве поштедам.

29 Она што сакам да ви го кажам, драги мои, е дека времето што ни преостанува е кратко: Господ брзо ќе дојде, па малку е важно дали сте во брак или не. 30 Наскоро ќе биде неважно дали сте живееле во тага или во радост, дали сте имале имот или не, 31 дали сте добиле нешто од овој свет или не, бидејќи овој свет, во сегашниот облик, ќе го нема. 32 Би сакал да бидете ослободени од овоземните грижи. Неоженет човек може да му се посвети на Господовото дело, трудејќи се да Му угоди на Господ, 33 а оној што е оженет се грижи и за овоземни работи, бидејќи сака да и угоди и на својата сопруга. 34 Неговото внимание е поделено. На ист начин, и немажена жена или девојка можат да му се посветат на Господовото дело, па така ќе бидат свети и телесно и духовно. Мажената жена, пак, се грижи и за овоземни работи, за да може да му угоди на својот сопруг. 35 Ова ви го пишувам за ваше добро, а не за да ве ограничувам. Само сакам да Му бидете приврзани на Господ со неподелено внимание.

36 Ако некој има девојка[e] во зрели години и смета дека не е убаво да ја остави немажена, нека постапи според своето убедување. Бракот не е грев! 37 Но ако некој цврсто решил да не се жени, односно, не чувствува таква потреба и може да ги контролира сопствените страсти, тогаш нека не се жени, туку нека остане девственик[f]. И во тој случај добро ќе направи. 38 Значи, сосема е во ред ако некој реши да заснова брак, но уште подобро е ако човек може да остане самец.

39 Секоја сопруга има обврска да остане со својот сопруг се додека е тој жив. Ако тој почине, таа е слободна да се омажи за кого што сака, но треба да ги следи правилата на Господ[g]. 40 Сепак, верувам дека таа ќе биде посреќна ако не се премажува и, кога го велам ова, сметам дека Божјиот Дух ви дава совет преку мене.

Footnotes

  1. 1 Коринќаните 7:1 Буквално: да не се допира до жена.
  2. 1 Коринќаните 7:10 Матеј 5:32; 19:9; Марко 10:11-12; Лука 16:18.
  3. 1 Коринќаните 7:14 Овој стих зборува за позитивното влијание што може да го внесе еден христијанин, а не и за тоа дека некој може да се спаси врз основа на туѓа вера, макар и од најблизок. Види и 1 Петрова 3:1-2.
  4. 1 Коринќаните 7:16 Или: ...дека нема да успеете. Изворниот текст не е сосема јасен. Ако мислата ја следи логиката на претходниот стих, тогаш преводот на стихот 16 е во ред. Ако, пак, мислата се надоврзува со стиховите 12-14, тогаш пологична е алтернативата дадена во фуснотата.
  5. 1 Коринќаните 7:36 Може да се однесува на свршеница или на ќерка.
  6. 1 Коринќаните 7:37 Или: девица, доколку се однесува на ќерка.
  7. 1 Коринќаните 7:39 Буквално: ако е во Господ.