A A A A A
Bible Book List

1 Коринћанима 9 Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Права апостола

Зар ја нисам слободан? Зар нисам апостол? Зар нисам видео Исуса, нашег Господа? Зар нисте ви моје дело у Господу? Ако другима нисам апостол, вама јесам, јер ви сте печат мог апостолства у Господу.

Ово је моја одбрана против мојих тужилаца: Зар немамо право да једемо и пијемо? Зар немамо право, као и други апостоли и Господња браћа и Кифа [a], да водимо једну сестру као жену? Зар само ја и Варнава немамо право да не радимо?

Ко то служи војску о свом трошку? Ко то сади виноград а да не једе од његових плодова? Ко то напаса стадо оваца а да не пије млека од тог стада? Да ли ово говорим са људског становишта? Зар то не каже и Закон? Јер, у Мојсијевом закону је записано: »Не завезуј уста волу који врше.« [b] Зар је Богу до волова? 10 Зар не говори баш ради нас? Да, ради нас је то записано. Јер, орач треба да оре и вршилац да врше у нади да ће добити свој део. 11 Ако смо вам посејали духовна добра, зар је много ако жањемо ваша телесна добра? 12 Ако други имају право на део ваших добара, зашто ми не бисмо имали још више?

Али, ми нисмо искористили то право, него све подносимо да нечим не бисмо омели Христово еванђеље. 13 Зар не знате да они који обављају службу у Храму, од Храма добијају храну, и да они који служе код жртвеника, добијају део од онога што је принето на жртвенику? 14 Тако је и Господ заповедио онима који проповедају еванђеље да од еванђеља живе.

15 Ја нисам ништа од тога искористио. А ни ово вам не пишем зато да и са мном буде тако, јер бих радије умро него да ме неко лиши ове хвале. 16 Ипак, када проповедам еванђеље, не могу да се хвалим, пошто ми је то дужност. Јер, тешко мени ако не проповедам еванђеље! 17 Ако то радим драговољно, имам награду, а ако недраговољно, онда само извршавам службу која ми је поверена. 18 Каква је, дакле, моја награда? Да проповедајући, бесплатно нудим еванђеље, не користећи се својим правом у еванђељу.

19 Иако сам слободан од свих, себе сам учинио робом свих, да што више њих придобијем. 20 Јудејима сам био као Јудејин, да придобијем Јудеје. Онима под Законом био сам као под Законом — иако ја сâм нисам под Законом — да придобијем оне под Законом. 21 Онима без Закона био сам као да сам без Закона — иако нисам без Божијег закона, него сам под Христовим законом — да придобијем оне без Закона. 22 Слабима сам био слаб, да придобијем слабе. Свима сам постао све, да неке пошто-пото спасем. 23 А све чиним ради еванђеља, да бих у њему имао удела.

24 Зар не знате да на тркалишту сви тркачи трче, али само један добија награду? Тако и ви трчите, да је освојите. 25 Сваки такмичар се уздржава од свега: они да добију распадљив венац, а ми нераспадљив. 26 Зато ја не трчим бесциљно и не ударам песницом као да млатим ваздух, 27 него кротим своје тело и потчињавам га, да не бих ја, који сам другима проповедао, био искључен из трке.

Footnotes:

  1. 1 Коринћанима 9:5 Кифа То јест: Петар.
  2. 1 Коринћанима 9:9 5. Мојсијева 25,4.
Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Copyright © 2003 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes