Add parallel Print Page Options

Брак

А сада о оном о чему сте ми писали. Добро је за човека да се не дотиче жене. Али, због блуда, нека сваки човек има своју жену и свака жена свога мужа. Нека муж извршава своју дужност према жени, а тако и жена према мужу. Жена није господар свога тела, него муж. Тако ни муж није господар свога тела, него жена. Не ускраћујте се једно другом, осим по договору, за неко време, да се посветите молитви. Затим се опет састаните, да вас Сатана не уведе у искушење због ваше немоћи да се уздржите. Ово вам говорим као допуштење, а не као заповест. Желео бих да сви људи буду као ја, али свако има свој милосни дар од Бога: неко овакав, а неко онакав.

А неожењенима и удовицама кажем: добро је ако остану као што сам ја. Али, ако не могу да се уздрже, нека ступе у брак. Боље је ступити у брак него изгарати од страсти.

10 Онима у браку наређујем — не ја, него Господ: нека се жена не раставља од мужа. 11 А ако се растави, нека остане неудата или нека се помири с мужем. Ни муж нека се не разводи од жене.

12 Осталима говорим ја, а не Господ: ако неки брат има жену која не верује, али пристаје да живи с њим, нека се од ње не разводи. 13 И ако жена има мужа који не верује, али пристаје да живи с њом, нека се не разводи од њега. 14 Јер, муж који не верује освештан је женом која верује и жена која не верује освештана је мужем — иначе би ваша деца била нечиста, а овако су света.

15 А ако онај који не верује жели да се растави, нека се растави. У том случају брат или сестра нису ропски везани, а Бог нас је позвао да живимо у миру. 16 Јер, шта знаш, жено, да ли ћеш спасти мужа? Или шта знаш, мужу, да ли ћеш спасти жену?

17 Иначе, нека свако живи како му је Господ одредио, како га је Бог позвао. Тако заповедам у свим црквама. 18 Ако је неко позван као обрезан, нека се не разобрезује. Ако је неко позван као необрезан, нека се не обрезује. 19 Није важно ни обрезање ни необрезање, него извршавање Божијих заповести. 20 Нека свако остане какав је позван. 21 Да ли си позван као роб? Нека те то не брине. Али, ако можеш да постанеш слободан, искористи прилику. 22 Јер, ко је као роб позван у Господу — тај је Господњи слободњак. Исто тако, ко је позван као слободњак — роб је Христов. 23 Скупо сте купљени. Не будите робови људима. 24 Нека свако, браћо, остане пред Богом какав је позван.

25 Што се девица тиче, немам заповести од Господа, него износим своје мишљење као онај ко је по Господњем милосрђу достојан поверења. 26 Мислим, дакле, да је то добро због садашње муке — да је добро да човек остане такав. 27 Јеси ли везан за жену? Не тражи развод. Јеси ли неожењен? Не тражи жену. 28 Али, ако се и ожениш, не чиниш грех, а не чини грех ни девица ако се уда. Само, такви ће имати телесну невољу, а ја бих да вас поштедим.

29 Хоћу да кажем, браћо: време је кратко. Убудуће и они који имају жене — нека буду као да их немају; 30 и који плачу — као да не плачу; и који се радују — као да се не радују; и који купују — као да ништа немају; 31 и који користе ствари овога света — као да их не користе, јер пролази обличје овога света.

32 Желео бих да будете без брига. Неожењен човек се брине за оно што је Господње, како да угоди Господу, 33 а ожењени се брине за ствари овога света, како да угоди жени, 34 и зато је растрзан. Неудата жена или девица брине се за оно што је Господње, да буде света и телом и духом, а удата се брине за ствари овога света, како да угоди мужу. 35 Ово говорим за ваше добро; не да вам ставим омчу око врата, него да живите долично и да будете несметано одани Богу.

36 Ако неко мисли да недолично поступа са својом девицом и ако је она већ зашла у године, а он мисли да треба да се ожени, нека учини то што хоће, не чини грех — нека ступи у брак. 37 Али, онај ко је непоколебљив у свом срцу, ко не осећа принуду и влада својом вољом, па у свом срцу одлучи да сачува своју девицу — добро чини. 38 Тако, ко се ожени својом девицом, добро чини, а ко се не ожени, чини боље.

39 Жена је везана за свога мужа све док је он жив. А ако он умре, слободна је да се уда за кога хоће — али само у Господу. 40 Али, по мом мишљењу — а мислим да и ја имам Божијег Духа — биће срећнија ако остане као што јесте.