Add parallel Print Page Options

Спорови међу верницима

Зар се неко од вас, када је у спору са другим, усуђује да на суд иде пред неправедне, а не пред свете? Или зар не знате да ће свети судити свету? Па, ако ћете ви судити свету, зар сте недостојни да судите у ситним споровима? Зар не знате да ћемо ми судити анђелима, а камоли у споровима који се тичу овог живота? Дакле, када већ имате спорове који се тичу овог живота, поставите за судије оне који се у цркви најмање цене! Ово вам говорим да бих вас постидео. Зар међу вама нема ниједног мудрог човека који би могао да пресуди међу својом браћом? Него, брат се суди с братом — и то пред неверницима!

У ствари, већ вам је то мана што међу вама има спорова. Зашто радије не претрпите неправду? Зашто не допустите да вас преваре? Него, ви сами чините неправду и варате, и то браћу.

Или зар не знате да неправедни неће наследити Божије царство? Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни похотници, ни педерасти, 10 ни крадљивци, ни похлепни, ни пијанице, ни клеветници, ни разбојници неће наследити Божије царство. 11 А неки од вас су били такви. Али, опрали сте се и освештали сте се и оправдали сте се именом Господа Исуса Христа и Духом нашега Бога.

Блуд

12 »Све ми је дозвољено«, али није све корисно. »Све ми је дозвољено«, али нећу да нешто има власт нада мном. 13 »Храна је за трбух, а трбух је за храну«, а Бог ће уништити и једно и друго. Али, тело није за блуд, него за Господа, а Господ за тело. 14 Бог је својом силом васкрсао Господа, па ће и нас васкрснути. 15 Зар не знате да су ваша тела Христови удови? Да ли ћу, дакле, да узмем Христове удове и учиним их блудничиним удовима? Нипошто! 16 Или зар не знате да ко се сједини с блудницом, постаје с њом једно тело? Јер, речено је: »Двоје ће бити једно тело.« [a] 17 А ко се сједини с Господом, постаје с њим један дух!

18 Бежите од блуда. Сваки грех који човек учини, ван тела је, а блудник греши против свога тела. 19 Или зар не знате да је ваше тело храм Светога Духа, који је у вама, кога имате од Бога, и да нисте своји? 20 Јер, скупо сте купљени. Зато својим телом прославите Бога.

Footnotes

  1. 1 Коринћанима 6:16 1. Мојсијева 2,24.