Add parallel Print Page Options

Кадa сaм дошао к вама, браћо, нисам дошао да вам узвишеним речима или мудрошћу објавим Божије сведочанство [a]. Наиме, одлучио сам да међу вама не знам ништа осим Исуса Христа — и то распетога. Дошао сам к вама у слабости, са страхом и великим дрхтањем. Мој говор и моје проповедање нису се састојали од убедљивих речи људске мудрости, него од показивања Духа и силе, да ваша вера не би била заснована на људској мудрости, него на Божијој сили.

Божија мудрост и Божији Дух

Мудрост, додуше, објављујемо међу зрелима, али не мудрост овога света, ни владарâ овога света, који пропадају. Него, објављујемо Божију тајну мудрост, која је била скривена и коју је Бог пре постанка света [b] предодредио за нашу славу. Њу ниједан владар овога света није упознао. Јер, да су је упознали, не би распели Господа славе. Него, као што је записано:

»Оно што око не виде
и ухо не чу
и у људско срце не уђе,
то је Бог припремио за оне који га воле.« [c]

10 А нама је Бог то открио посредством Духа, јер Дух све прониче, па и Божије дубине. 11 Јер, ко од људи зна шта је у човеку, осим човековог духа, који је у њему? Тако исто нико, осим Божијег Духа, не зна шта је у Богу. 12 А ми нисмо примили духа овога света, него Духа који је од Бога, да знамо шта нам је Бог даровао. 13 И то говоримо, не речима наученим од људске мудрости, него наученим од Духа, објашњавајући духовно духовнима. 14 Недухован човек не прихвата оно што долази од Божијег Духа, јер је то за њега лудост и не може да спозна зато што о томе треба расуђивати на духован начин. 15 Духован човек о свему расуђује, а њега нико не просуђује. 16 Јер:

»Ко је упознао ум Господњи,
да би га поучио?« [d]

А ми имамо Христов ум.

Footnotes

  1. 1 Коринћанима 2:1 Божије сведочанство У неким рукописима стоји: Божију тајну.
  2. 1 Коринћанима 2:7 пре постанка света Или: пре почетка времена.
  3. 1 Коринћанима 2:9 Исаија 64,4
  4. 1 Коринћанима 2:16 Исаија 40,13

Bible Gateway Sponsors