A A A A A
Bible Book List

Първо Йоаново 3 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Ние сме деца на Бога

Помислете само каква любов е показал към нас Отец, щом ни е позволил да се наречем деца на Бога! И наистина сме такива! Но светът не разбира това, защото не е познал него. Скъпи мои, сега сме деца на Бога. Какви ще бъдем в бъдеще, още не ни е разкрито, но знаем, че когато Христос се яви, ще бъдем като него, защото ще го видим такъв, какъвто е. Който има тази надежда в него, очиства себе си, както Христос е чист.

Всеки, който извършва грях, нарушава закона, защото грехът е нарушаване на закона. Знаете, че Христос дойде, за да премахне греховете на хората. В него няма грях. Който живее в него, вече не съгрешава, а който продължава да съгрешава, нито го е виждал, нито някога го е познавал.

Дечица, не позволявайте на никого да ви заблуждава. Всеки, който постъпва праведно, е праведен, както е праведен Христос. Всеки, който продължава да съгрешава, принадлежи на дявола, защото дяволът съгрешава от самото начало. Затова дойде Божият Син – за да унищожи делата на дявола.

Всеки, който е станал дете на Бога, не продължава да съгрешава, защото новият живот, който Бог му е дал, [a] остава в него. Той не може да продължава да съгрешава, защото е станал Божие дете. 10 Децата на Бога и децата на дявола се разпознават по това: който не постъпва праведно и не обича брат си, не принадлежи на Бога.

Да се обичаме един друг

11 Ето посланието, което чухте от самото начало: да се обичаме един друг. 12 Не трябва да бъдем като Каин, [b] който принадлежеше на лукавия и уби брат си. А защо го уби? Защото неговите постъпки бяха зли, а тези на брат му – праведни.

13 Не се учудвайте, братя и сестри, ако хората от света ви мразят. 14 Ние знаем, че сме преминали от смърт към живот, защото обичаме братята и сестрите си. Който не обича, остава в смъртта. 15 Който мрази своя брат, е убиец, [c] а вие знаете, че в никой убиец няма вечен живот.

16 Ето как можем да познаем истинската любов: Исус даде живота си за нас. Така и ние трябва да дадем своя живот за братята и сестрите си. 17 Ако някой има материални блага, но като види своя брат в нужда, не се смили над него, как може да твърди, че обича Бога? 18 Дечица, нека любовта ни не е само на думи или приказки, а да бъде истинска и да се изразява на дело.

19 По това ще се уверим, че принадлежим на истината, и ще успокоим сърцата си пред Бога, 20 когато съвестта ни осъжда; защото Бог е по-голям от съвестта ни и знае всичко.

21 Скъпи мои, ако съвестта ни не ни осъжда, то с увереност можем да пристъпим към Бога 22 и ще получим това, което поискаме от него, защото спазваме заповедите му и вършим това, от което той е доволен. 23 А неговата заповед е да вярваме в името на Сина му, Исус Христос, и да се обичаме един друг, както Исус ни е заповядал. 24 Който спазва Божиите заповеди, живее в Бога и Бог живее в него. Ето как можем да разберем, че Бог живее в нас: по Духа, който ни е дал.

Footnotes:

  1. Първо Йоаново 3:9 новият живот, който Бог му е дал Букв.: „неговото семе“.
  2. Първо Йоаново 3:12 Каин Син на Адам и Ева, който от завист към брат си Авел го убива. Вж. Бит. 4:1-16.
  3. Първо Йоаново 3:15 Който … убиец Според учението на Исус, когато човек мрази своя брат, той мислено се превръща в негов убиец. Вж. Мат. 5:21-26.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes