Add parallel Print Page Options

Дечице моја, ово вам пишем да не згрешите. Али ако ко и згреши, имамо Помагача-Утешитеља пред Оцем, Исуса Христа праведника. Он је жртва принета ради опроштења наших греха, и не само наших, већ и ради греха целога света.

А да смо га упознали, знамо по томе што се држимо његових заповести. Ко год каже да га познаје, а не држи се његових заповести, тај је лажљивац и у њему нема истине. А ко се држи његове речи, у њему је љубав према Богу заиста дошла до савршенства. По томе знамо да смо у њему. Ко говори да је у њему, дужан је да живи онако како је он живео.

Нова заповест

Вољени моји, не пишем вам неку нову заповест, него стару заповест коју сте имали од почетка. Та стара заповест је порука коју сте чули. Но, ипак вам пишем нову заповест, која се обистињује у њему и у вама. Јер, тама пролази, а истинита светлост већ светли.

Ако неко каже да је у светлости, а мрзи свога брата, и даље је у тами. 10 Ко воли свог брата остаје у светлости, те није узрок његовом посртању. 11 Међутим, ко мрзи свога брата, у тами је и по тами се креће, и не зна куда иде, јер му је тама заслепела очи.

Одвајање од грешног света

12 Ово вам пишем, дечице,
    јер су вам греси опроштени ради његовог имена.
13 Пишем вам, очеви,
    јер сте упознали онога који је од почетка.
Пишем вам, младићи,
    јер сте победили Злога.

14 Написао сам вама, децо,
    јер сте упознали Оца,
Написао сам вама, очеви,
    јер сте упознали онога који је од почетка.
Написао сам вама, младићи, зато што сте јаки,
    и зато што Божија реч живи у вама,
    и зато што сте победили Злога.

15 Немојте волети свет нити оно што је у свету. Ако неко воли свет, у њему нема љубави према Оцу. 16 Наиме, све што је у свету: пожуда тела, пожуда очију и охолост због иметка, не потиче од Оца него од света. 17 Јер, свет и пожуда за светом пролазе, а ко врши вољу Божију живи заувек.

Упозорење против лажних учитеља

18 Дечице, последња су времена, и као што сте чули, долази антихрист. Многи антихристи су се већ појавили, и по томе знамо да су последња времена. 19 Међу нама су били али нису били наши. Јер да су били наши са нама би и остали. Ипак, требало је да се покаже да нису сви наши.

20 Али вас је помазао Свети, тако да сви имате знање. 21 Написао сам вам ово не зато што не познајете истину, већ зато што је познајете; ви, наиме, знате да ни једна лаж не потиче од истине. 22 Ко је лажљивац ако не онај који тврди да Исус није Христос? Онај који пориче Оца и Сина јесте антихрист. 23 Ко пориче Сина, нема ни Оца, а ко признаје Сина, има и Оца.

24 Нека оно што сте чули од почетка остане у вама. Ако у вама остане оно што сте чули од почетка, остаћете у Сину и Оцу. 25 А оно што је Христос обећао да ће нам дати јесте вечни живот.

26 Ово сам вам написао о онима који вас заводе. 27 Али ви сте примили помазање[a] од њега, које остаје у вама, па није потребно да вас ко поучава. Наиме, његов Дух учи вас свему, и то је истина, а не лаж. Стога, како вас је Дух поучио, тако и останите у Христу.

28 Да, дечице моја, останите сада у њему, да бисте имали поуздање када се он појави, те да се не постидимо приликом његовог доласка.

29 Ако знате да је он праведан, знате и да је свако ко чини правду од Бога рођен.

Footnotes

  1. 2,27 Помазање се у посланици односи на Духа Светог.