A A A A A
Bible Book List

Послание на Яков 4 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Посветете се на Бога

Знаете ли откъде идват тези боричкания и спорове помежду ви? Зараждат се от егоистичните ви страсти, които непрестанно воюват във вас. Желаете, но нямате и затова убивате и завиждате на другите, но пак не можете да се сдобиете с желаното и тогава се карате и се биете. Нямате, защото не молите Бога да ви даде, а пък когато го помолите, не получавате нищо, защото искате с погрешни мотиви – за да пропилеете всичко в собствените си удоволствия.

Вие, неверни на Бога хора, не знаете ли, че да обичаш света означава да мразиш Бога и всеки, който иска да е приятел със света, става враг на Бога? Или може би мислите, че Писанието напразно казва: „Духът, който Бог е вложил да живее в нас, копнее ревностно да бъдем само негови“ [a]? Но Бог ни дава по-голяма благодат и затова Писанието казва: „Бог е против горделивите, а на смирените дава благодат.“ [b]

Така че, подчинете се на Бога, съпротивете се на дявола и той ще избяга от вас. Приближете се към Бога и той ще се приближи към вас. Отмийте греха от живота си, [c] вие, грешници! Очистете мисленето си, вие, които непрекъснато се двоумите! Оплаквайте, скърбете и плачете; смехът ви да се превърне в ридание, а радостта ви – в тъга. 10 Смирете се пред Господа и той ще ви издигне.

Вие не сте Съдията

11 Не се клеветете, братя и сестри, защото който клевети своя брат или сестра в Христос или пък става техен съдник, клевети закона и става съдник на закона. А когато съдиш закона, ти не си изпълнител на закона, а съдия. 12 Има един Законодател и Съдия и само той може да спаси и да унищожи. Кой си ти, за да съдиш ближния си?

Оставете Бог да планира живота ви

13 Чуйте вие, които казвате: „Днес или утре ще заминем за еди-кой си град, ще останем там една година, ще търгуваме и ще спечелим пари.“ 14 Та вие дори не знаете какво ще стане с живота ви утре, защото сте като пара, която се появява за кратко и после изчезва. 15 Затова би трябвало да казвате: „Ако Господ желае, ще сме живи и ще направим това или онова“, 16 а не както сега надуто да се хвалите, защото такова самохвалство е погрешно. 17 Всеки, който знае кое е добро, а не го прави, извършва грях.

Footnotes:

  1. Послание на Яков 4:5 „Духът … негови“ Други възможни преводи: „Духът, който Бог е вложил да живее в нас, е ревнив.“ Или: „Бог ревностно копнее за духа, който е вложил да живее в нас.“ Вж. Изх. 20:5.
  2. Послание на Яков 4:6 Цитат от Пр. 3:34 (Септуагинта).
  3. Послание на Яков 4:8 Отмийте греха от живота си Букв.: „Измийте ръцете си“.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes