A A A A A
Bible Book List

Послание на Яков 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Обичайте всички хора

Братя и сестри, като вярващи в нашия славен Господ Исус Христос не проявявайте пристрастия. Ако в събранието ви влязат двама души – единият със златен пръстен и облечен в скъпи дрехи, а другият беден и целият в дрипи – и ако към богато облечения покажете специално отношение и кажете: „Седни на това хубаво място“, а на бедно облечения кажете: „Стой там прав“ или „Седни при краката ми“, вие всъщност правите разлика между хората и се поставяте в ролята на съдии – съдии, които вземат лоши решения.

Чуйте, скъпи братя и сестри! Нали Бог избра бедните в очите на света да бъдат богати с вяра и да наследят царството, обещано от него на онези, които го обичат? А вие унижавате бедняка! Нали богатите са тези, които ви потискат и ви влачат по съдилищата? Нали те хулят прекрасното име на Христос – името, с което сте известни?

Ако спазвате царския закон, който според Писанието гласи: „Обичай ближния си [a] както себе си!“, [b] правилно постъпвате. Но ако проявите пристрастие, извършвате грях и сте осъдени като закононарушители, 10 защото ако някой спази целия закон, но не се подчини на една единствена заповед, той става виновен в престъпването на всички заповеди. 11 Това е така, защото Онзи, който е казал: „Не прелюбодействай!“, [c] е казал също и „Не убивай!“ [d] Затова ако не прелюбодействаш, но извършиш убийство, ти си закононарушител.

12 Говорете и действайте като хора, които ще бъдат съдени по закона на свободата. 13 Божият съд ще бъде безмилостен към този, който не е бил милостив. Но човекът, показвал милост, може без страх да застане пред Съдията.

Вяра и добри дела

14 Каква е ползата, братя и сестри, ако някой каже, че има вяра, но няма дела? Ще го спаси ли тази вяра? 15 Ако някой брат или сестра в Христос нямат с какво да се облекат или какво да ядат 16 и ако някой от вас им каже: „Бог да ви благослови! Дано да се стоплите и нахраните!“, без да им даде онова, от което се нуждаят, ще им помогне ли с това? 17 Така и вярата сама по себе си е мъртва без дела.

18 Някой може да каже: „Възможно е да имаш вяра и да не вършиш добри дела.“ Ще му отговоря: „Покажи ми вярата си без дела, а аз ще ти покажа моята вяра чрез делата си.“ 19 Ти вярваш, че Бог е един. Добре! Но демоните също вярват това – и треперят от страх.

20 Искаш ли да разбереш, ти, глупав човече, че вяра, която не върши нищо, нищо не струва? 21 Не беше ли нашият праотец Авраам оправдан чрез делата си, когато принесе върху жертвеника своя син Исаак? 22 Виждаш, че вярата и делата му взаимно се допълваха и чрез делата вярата стана съвършена. 23 Така се изпълни Писанието, което казва: „Авраам повярва на Бога и заради вярата му Бог го прие за праведен“ [e] и Авраам беше наречен „приятел на Бога“. [f] 24 Виждате, че човек се оправдава чрез дела, а не само чрез вяра.

25 Друг пример е Раав, която беше проститутка, но Бог я оправда чрез делата й: тя подслони съгледвачите и им помогна да избягат по друг път. [g]

26 Както тялото е мъртво без дух, така и вярата е мъртва без дела.

Footnotes:

  1. Послание на Яков 2:8 ближния си Или: „другите.“ Учението на Исус в Лк. 10:25-37 ясно посочва, че това понятие включва всеки човек в нужда.
  2. Послание на Яков 2:8 Цитат от Лев. 19:18.
  3. Послание на Яков 2:11 Цитат от Изх. 20:14; Втор. 5:18.
  4. Послание на Яков 2:11 Цитат от Изх. 20:13; Втор. 5:17.
  5. Послание на Яков 2:23 Цитат от Бит. 15:6.
  6. Послание на Яков 2:23 Цитат от II Лет. 20:7; Ис. 41:8.
  7. Послание на Яков 2:25 тя подслони … път Историята за Раав се намира в Исус Навин 2:1-21.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes