A A A A A
Bible Book List

Четвърто Царе 25 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Обсада и падане на Йерусалим

25 В деветата година на царуването си, в десетия ден на десетия месец, вавилонският цар Навуходоносор отиде лично с всичката си войска против Йерусалим. Той разположи лагера си близо до града и издигна около него обсаден вал. Градът беше в обсада до единадесетата година на цар Седекия. На деветия ден от четвъртия месец гладът беше толкова голям, че нямаше хляб за народа на страната. Така градската стена беше пробита от врага и поради това всички войници побягнаха през нощта по пътя към портите, между двете стени, които са близо до царската градина. Докато халдеите обсаждаха града, Седекия се отправи по пътя към Йорданската долина. Една халдейска част преследва царя, настигна го в йерихонската равнина и цялата му войска се разпръсна. Халдеите хванаха царя, отведоха го при вавилонския цар в Ривла и той произнесе присъда над него. Те заклаха синовете на Седекия пред очите му, след това ослепиха Седекия, поставиха го в окови и го закараха във Вавилон.

В седмия ден на петия месец – това беше деветнадесетата година на цар Навуходоносор, вавилонски цар – в Йерусалим дойде Навузардан, началник на телохранителите и служител на вавилонския цар. Той изгори Господния храм и двореца, както и много сгради в Йерусалим – всички големи сгради изгори с огън. 10 И всички халдейски воини, които бяха с началника на телохранителите, събориха стените около Йерусалим. 11 Навузардан, началникът на телохранителите, отведе в плен и другите хора, които бяха останали в града, и онези, които доброволно се бяха предали на вавилонския цар, и останалото множество. 12 Началникът на телохранителите остави в града от най-бедното население за лозари и земеделци.

13 Халдеите начупиха на парчета бронзовите стълбове, които бяха в Господния храм, заедно с поставките и бронзовото море; след това те изпратиха бронза във Вавилон. 14 Задигнаха и котли, лопати, щипци, купи за кадене – всички медни съдове, които се употребяваха при богослужението. 15 Началникът на телохранителите взе и кадилниците, и чашите за възлияние – всичко, което беше златно и сребърно. 16 А бронзът на двете колони, бронзовото море и поставките, които Соломон бе направил за Господния храм, нямаха тегло. 17 Височината на една колона беше осемнадесет лакътя и нейните капители бяха от бронз. А височината на капитела беше три лакътя с мрежа от нарове на върха, всичко от бронз. Втората колона с мрежата имаше същите размери.

18 Началникът на телохранителите взе първосвещеника Серая и втория свещеник Софония, и тримата пазачи при прага. 19 От града той взе един царедворец, който отговаряше за войниците, заедно с петимата най-близки служители на царя, които се намираха в града. Освен това той взе писаря на главнокомандващия, който отговаряше за набирането на народно опълчение, както и шестдесет мъже от народното опълчение, които се намираха в града. 20 Началникът на телохранителите Навузардан ги взе и ги заведе при вавилонския цар в Ривла. 21 И вавилонският цар ги посече и ги умъртви в Ривла в земята на Емат. Така юдеите бяха преселени в плен от страната си.

22 Над останалия в юдейската страна народ, който вавилонският цар Навуходоносор беше пощадил, той назначи Годолия, син на Ахикам, син на Шафан. 23 Когато всички военачалници и хората им чуха, че вавилонският цар е назначил Годолия, дойдоха при Годолия в Масифа. Те бяха Исмаил, син на Нетания, Йоханан, син на Карея, Серайя, син на нетуфатеца Танхумет, и Язания, син на маакитец, те и техните хора. 24 И Годолия се закле на тях и на хората им и им каза: „Не се бойте от халдейските служители. Заселвайте се в страната и служете на вавилонския цар, и ще ви бъде добре.“ 25 Но в седмия месец Исмаил, син на Нетания, син на Елишама, от царския род, дойде с десет души и порази Годолия, и той умря заедно с юдеите и халдеите, които бяха с него в Масифа. 26 Тогава целият народ, от малък до голям, и военачалниците отидоха в Египет, защото се бояха от халдеите.

27 В тридесет и седмата година от отвеждането в плен на юдейския цар Йехония, на двадесет и седмия ден от дванадесетия месец, в годината на възцаряването си, вавилонският цар Евил-Меродах помилва юдейския цар Йехония и го освободи от затвора. 28 Той се отнесе с него любезно и постави престола му над престолите на царете, които бяха с него във Вавилон. 29 Той промени затворническите му дрехи и ядеше хляб постоянно заедно с него, докато беше жив. 30 И докато беше жив, постоянната му издръжка се даваше от царя всеки ден.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes