A A A A A
Bible Book List

Трета Ездра 3Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Размишленията на Ездра върху съдбата на неговия народ

На тридесетата година след разорението на града аз бях във Вавилон. И докато лежах смутен на постелката си, мисли налегнаха душата ми, понеже видях опустошението на Сион и богатството на живеещите във Вавилон. Обзет от възмущение, аз се обърнах със страхопочитание към Всевишния с думите: „Владико Господи! От самото начало, когато Сам създаде земята, Ти рече, рече и заповяда на пръстта, като даде на Адам смъртно тяло, което също беше създание на Твоите ръце, вдъхна у него дух за живот и той стана жив пред Тебе. Ти го въведе в рая, който насади Твоята десница, преди земята да роди плодове, и му нареди да пази Твоята заповед, но той я наруши. И Ти осъди на смърт него и рода му.

И от него произлязоха поколенията и племената, народите и техните потомства, които брой нямат. И всеки народ тръгна по своята воля, започна да върши пред Тебе неразумни дела и да пренебрегва Твоите заповеди. Но след време ти изпрати потоп за обитателите на земята и ги изтреби. 10 И потопът донесе гибел за всеки от тях и смърт за Адам. 11 Но Ти остави един от тях – Ной и неговия дом, и от него произлязоха всички праведни.

12 И когато обитателите на земята взеха да се размножават и синовете, народите и поколенията се умножиха твърде много, те пак започнаха да се предават на безчестие, и то повече от предишните. 13 И когато започнаха да вършат пред Тебе беззакония, Ти си избра измежду тях мъж, чието име беше Авраам, 14 възлюби го и само на него откри волята Си, 15 даде му вечен завет и му каза, че никога няма да изоставиш потомството му. И му даде Исаак, а на Исаак даде Яков и Исав. 16 Ти си избра Яков, а Исав отхвърли. И потомството на Яков стана твърде голямо.

17 Когато изведе потомството му от Египет и го доведе до планината Синай, 18 Ти преклони небесата, устрои земята, разклати вселената, накара бездните да треперят и смути целия свят. 19 И Твоята слава премина през огън и земетръс, през бурен вятър и мраз, за да даде Закон за потомството на Яков и усърдие за рода на Израил, 20 но не им отне лукавото сърце, та Твоят закон да принесе плод у тях. 21 Пръв Адам престъпи заповедта с лукаво сърце и беше победен. Така стана и с всички, които произлязоха от него. 22 Останаха немощта и законът в сърцето на народа с корен от злото, доброто отстъпи, а злото остана.

23 Измина време, изпълниха се години и Ти си издигна служител на име Давид; 24 заповяда му да съгради град на Твое име и да Ти принася в него тамян и жертви. 25 Това се вършеше много години, а после онези, които населяваха града, съгрешиха, 26 като постъпваха във всичко така, както постъпиха Адам и всички негови потомци; защото и те имаха лукаво сърце. 27 И Ти предаде Своя град в ръцете на враговете Си.

28 Тогава си рекох в сърцето: ‘Нима обитателите на Вавилон постъпват по-добре, та затова владеят Сион?’ 29 Когато дойдох тук, видях безчестия, които нямат брой; в тази тридесета година от плена душата ми видя много грешници. И сърцето ми се стопи, 30 защото аз видях как Ти поддържаш тези грешници, щадиш нечестивците, а Своя народ погуби, запази враговете Си 31 и не даде никакво знамение на никого как този път да се промени. Нима Вавилон постъпва по-добре от Сион? 32 Или друг народ освен Израил Те е познал? Или пък други племена вярваха в Твоите завети като Яков? 33 Та на тях нито въздаянието им е същото, нито трудът им е принесъл плод, защото аз преминах сред народите и видях, че те живеят в изобилие, макар и да не си спомнят за Твоите заповеди. 34 И така, претегли на теглилка и нашите беззакония, и делата на живеещите по земята, и никъде няма да се намери Твоето име освен у Израил. 35 Кога не са грешили пред Тебе земните обитатели и кой народ така е пазил Твоите заповеди? 36 Все пак ще намериш поне по имена хора, които спазват Твоите заповеди, но у други народи няма да намериш.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes