A A A A A
Bible Book List

Трета Ездра 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Размишленията на Ездра върху съдбата на неговия народ

На тридесетата година след разорението на града аз бях във Вавилон. И докато лежах смутен на постелката си, мисли налегнаха душата ми, понеже видях опустошението на Сион и богатството на живеещите във Вавилон. Обзет от възмущение, аз се обърнах със страхопочитание към Всевишния с думите: „Владико Господи! От самото начало, когато Сам създаде земята, Ти рече, рече и заповяда на пръстта, като даде на Адам смъртно тяло, което също беше създание на Твоите ръце, вдъхна у него дух за живот и той стана жив пред Тебе. Ти го въведе в рая, който насади Твоята десница, преди земята да роди плодове, и му нареди да пази Твоята заповед, но той я наруши. И Ти осъди на смърт него и рода му.

И от него произлязоха поколенията и племената, народите и техните потомства, които брой нямат. И всеки народ тръгна по своята воля, започна да върши пред Тебе неразумни дела и да пренебрегва Твоите заповеди. Но след време ти изпрати потоп за обитателите на земята и ги изтреби. 10 И потопът донесе гибел за всеки от тях и смърт за Адам. 11 Но Ти остави един от тях – Ной и неговия дом, и от него произлязоха всички праведни.

12 И когато обитателите на земята взеха да се размножават и синовете, народите и поколенията се умножиха твърде много, те пак започнаха да се предават на безчестие, и то повече от предишните. 13 И когато започнаха да вършат пред Тебе беззакония, Ти си избра измежду тях мъж, чието име беше Авраам, 14 възлюби го и само на него откри волята Си, 15 даде му вечен завет и му каза, че никога няма да изоставиш потомството му. И му даде Исаак, а на Исаак даде Яков и Исав. 16 Ти си избра Яков, а Исав отхвърли. И потомството на Яков стана твърде голямо.

17 Когато изведе потомството му от Египет и го доведе до планината Синай, 18 Ти преклони небесата, устрои земята, разклати вселената, накара бездните да треперят и смути целия свят. 19 И Твоята слава премина през огън и земетръс, през бурен вятър и мраз, за да даде Закон за потомството на Яков и усърдие за рода на Израил, 20 но не им отне лукавото сърце, та Твоят закон да принесе плод у тях. 21 Пръв Адам престъпи заповедта с лукаво сърце и беше победен. Така стана и с всички, които произлязоха от него. 22 Останаха немощта и законът в сърцето на народа с корен от злото, доброто отстъпи, а злото остана.

23 Измина време, изпълниха се години и Ти си издигна служител на име Давид; 24 заповяда му да съгради град на Твое име и да Ти принася в него тамян и жертви. 25 Това се вършеше много години, а после онези, които населяваха града, съгрешиха, 26 като постъпваха във всичко така, както постъпиха Адам и всички негови потомци; защото и те имаха лукаво сърце. 27 И Ти предаде Своя град в ръцете на враговете Си.

28 Тогава си рекох в сърцето: ‘Нима обитателите на Вавилон постъпват по-добре, та затова владеят Сион?’ 29 Когато дойдох тук, видях безчестия, които нямат брой; в тази тридесета година от плена душата ми видя много грешници. И сърцето ми се стопи, 30 защото аз видях как Ти поддържаш тези грешници, щадиш нечестивците, а Своя народ погуби, запази враговете Си 31 и не даде никакво знамение на никого как този път да се промени. Нима Вавилон постъпва по-добре от Сион? 32 Или друг народ освен Израил Те е познал? Или пък други племена вярваха в Твоите завети като Яков? 33 Та на тях нито въздаянието им е същото, нито трудът им е принесъл плод, защото аз преминах сред народите и видях, че те живеят в изобилие, макар и да не си спомнят за Твоите заповеди. 34 И така, претегли на теглилка и нашите беззакония, и делата на живеещите по земята, и никъде няма да се намери Твоето име освен у Израил. 35 Кога не са грешили пред Тебе земните обитатели и кой народ така е пазил Твоите заповеди? 36 Все пак ще намериш поне по имена хора, които спазват Твоите заповеди, но у други народи няма да намериш.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes